X

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα λήξει το βράδυ της Τρίτης

Το ελληνικό πρόγραμμα πραγματικά λήγει το βράδυ της Τρίτης, διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση.

Ant1news

Κατηγορηματικός ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εκπνεύσει την Τρίτη και ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει σε δημοψήφισμα. «Εξεπλάγην αρνητικά» είπε χαρακτηριστικά, αφού ουσιαστικά έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η διαδικασία από την πλευρά των θεσμών δεν είχε τελειώσει και οι προτάσεις δεν είχαν λάβει την τελική τους μορφή. Με αυτά τα δεδομένα, ήταν άδικο να τεθούν σε δημοψήφισμα.

Ερωτώμενος τι θα σήμαινε το «Ναι» και τι το «Όχι» των Ελλήνων για την ευρωζώνη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δύσκολο να το πεις. Κι εμείς είχαμε την ίδια απορία στη συνεδρίαση του Eurogroup.»

Διαπιστώνουμε, πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του «Όχι». Μπορεί να πουν ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες, ανέφερε. Σημείωσε όμως ότι η αλήθεια είναι πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν σημαντικά, χωρίς τη χρηματοδότηση από τους θεσμούς. «Είμαι πολύ στενοχωρημένος για τους κινδύνους που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση και ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου χωρίς όμως να είναι παρών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν ακολουθήσει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν με την υπάρχουσα κυβέρνηση δεδομένου ότι αυτή έχει ταχθεί σαφώς κατά των προτάσεων των δανειστών.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, απάντησε ότι είναι θέμα της ΕΚΤ, που λειτουργεί ανεξάρτητα.