X

EKT: Ανοιχτός αλλά ακριβότερος για τις τράπεζες ο ELA

Αύξηση στο «κούρεμα» ομολόγων που δίνουν ως εγγύηση οι τράπεζες αλλά με διατήρηση του ELA εξετάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ant1news


Το μέλλον της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών κρίνεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters η EKT  εξετάζει να αυξήσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά να διατηρήσει το σύστημα παροχής έκτακτης ρευστότητας, για 48 ώρες, αναμένοντας θετική εξέλιξη και πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - δανειστών. 

Νωρίτερα πληροφορίες του BBC έκαναν λόγο για τερματισμό της έκτακτης χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμνεο πηγές που δεν κατονόμαζε,  η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή καθιέρωσης capital controls, σύμφωνα με όσα είπαν οι πηγές αυτές στον δημοσιογράφο του BBC, Ρόμπερτ Πέστον.

Για τις 16:00 το απόγευμα, μετά από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την διατήρηση ή μη της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, έχει οριστεί η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Η συνεδρίαση θα γίνει στην σκιά των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών στο BBC ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει μέτρα όπως η επιβολή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών από την Δευτέρα και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί πλέον να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της και των αμφιβολιών ως προς το αν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εκτιμά το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι.

Η επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα είναι δραματική για τους έλληνες πολίτες αναφέρει ο Σμάγκι σε άρθρο του στην Corriere della Sera και συμπληρώνει πως οι πολίτες θα προσπαθούν να βγάλουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες όμως «πιθανότατα δεν θα μπορούν».

Ο ELA μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ενώ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.