X

Έκτακτη σύσκεψη Βαρουφάκη-Στουρνάρα-τραπεζιτών

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στη σκιά όσων μεταδίδονται για επιβολή capital control και κλείσιμο των τραπεζών από τη Δευτέρα και μετά.

Ant1news

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα και ύστερα από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή μη της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε αργότερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί, λόγω της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ, στην οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του ELA για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες στο όριο που βρισκόταν την Παρασκευή, σε μια κίνηση "ανοχής" της ΕΚΤ, η οποία όμως ρίχνει στο ελληνικό γήπεδο το "μπαλάκι" για τα όποια μέτρα τυχόν (πρέπει να) ληφθούν για την διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνεδρίαση γίνεται στην σκιά όσων μεταδίδει το BBC ότι δήλωσε στο ραδιόφωνο του ο Γιάνης Βαρουφάκης Υπουργός Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει μέτρα όπως η επιβολή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών από την Δευτέρα και μετά.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αργότερα με ανακοίνωση του ο Υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση δεν προκρίνει capital control, καθώς όπως αναφέρει δεν συνάδει με το καθεστώς μιας νομισματικής ένωσης.

Στην σύσκεψη της οποίας προεδρεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λαμβάνουν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας και εκ μέρους των τραπεζιτών η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μπορεί  να εισηγηθεί οποιοδήποτε μέτρο κρίνει αναγκαίο, για την διατήρηση της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος και της απόλυτης ευστάθεια του.

Μεταξύ των επιλογών αυτών είναι ο περιορισμός στην μεταφορά κεφαλαίων, δηλαδή capital control, το κλείσιμο των τραπεζών για ορισμένες ημέρες κ.α.