X

Στουρνάρας: Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική σταθερότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση για την ρευστότητα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Στο τραπέζι η επιβολή capital controls και κλεισίματος των τραπεζών.

Ant1news

«Η Τράπεζα της Ελλάδος ως μέλος του ευρωσυστήματος θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».

Αυτό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αποφασίστηκε ο ELA για την Ελλάδα να διατηρηθεί στα επίπεδα που ήταν την περασμένη Παρασκευή. 

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε συνεργασία με την ΤτΕ και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης» δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται, ότι οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης ανέλαβαν τη δέσμευση να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της αντοχής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ και ότι παραμένουν έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ωστόσο, στις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Στην σύσκεψη της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα πάρουν μέρος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας και εκ μέρους των τραπεζιτών η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μπορεί  να εισηγηθεί οποιοδήποτε μέτρο κρίνει αναγκαίο, για την διατήρηση της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος και της απόλυτης ευστάθειας του.

Μεταξύ των επιλογών αυτών είναι ο περιορισμός στην μεταφορά κεφαλαίων, δηλαδή capital control, το κλείσιμο των τραπεζών για ορισμένες ημέρες κ.α.