X

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “τρέχουν” για το δημοψήφισμα

Αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες. Την ΠΝΠ θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ant1news

Με τις προθεσμίες να είναι ασφυκτικές έως την ερχόμενη Κυριακή, η Κυβέρνηση επιλέγει την κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να αλλάξει τους όρους του νόμου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να οργανωθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Έτσι, για παράδειγμα, καταργείται η πρόβλεψη της κλήρωσης για τους έφορους και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου διορίζονται εκείνοι που συμμετείχαν και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Επισπεύδεται επίσης η διαδικασία της συγκρότησης των δύο επιτροπών, η μία για το «Ναι» και η άλλη για το «Όχι», ώστε να προλάβουν να ορίσουν τους εκλογικούς αντιπροσώπους που θα επιβλέψουν την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το νόμο 4023 του 2011, τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Θα δοθεί, όμως, μία παράταση τριών ημερών (δηλ. μέχρι την Παρασκευή).

Τέλος, επισπεύδεται η διαδικασία για την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, προκειμένου να ψηφίσουν και οι 18άρηδες.