X

Μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα μετά τα capital controls

Κανονικά μέχρι στιγμής ο εφοδιασμός. Ωστόσο οι πρατηριούχοι προειδοποιούν ότι θα δουμε πολλά κλειστά βενζινάδικα αν δεν δοθεί λύση στο θέμα της ρευστότητας.

Ant1news



Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί και σήμερα έξω από εκατοντάδες βενζινάδικα σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες να σπεύδουν να γεμίσουν τα οχήματά τους με βενζίνη, φοβούμενοι για την κατάσταση που επικρατεί μετά το κλείσιμο των τραπεζών αυτή την εβδομάδα και την επιβολή capital controls.

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 για το θέμα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Ελλάδος, Γιώργος Ασμάτογλου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια για τον εφοδιασμό τους με καύσιμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι το πρόβλημα  έγκειται στην ρευστότητα των πρατηρίων, πολλά από τα οποία – όπως είπε - έχουν αδειάσει από καύσιμα από την Κυριακή. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί λύση γι΄αυτό το ζήτημα θα παραμείνουν πολλά πρατήρια κλειστά.

«Το πρόβλημα είναι στο θέμα ρευστότητας. Επάρκεια όσο αφορά τον εφοδιασμό των πρατηρίων από καύσιμα υπάρχει και από τα διυλιστήρια και από τις εταιρείες εμπορίας. Μας έχουν διαβεβαιώσει και τα ΕΛΠΕ και ο ΣΕΕΠΕ», ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου στο Πρωινό ΑΝΤ1.

«Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι εφοδιασμός θα υπάρχει, το θέμα είναι αν θα υπάρχει ρευστότητα στους πρατηριούχους, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την Παρασκευή και μέχρι χθες βράδυ, οι συναλλαγές ήταν πάρα πολύ αυξημένες με τις πιστωτικές κάρτες. Υπάρχει λοιπόν ένας τεράστιος όγκος πιστωτικών καρτών, ο οποίος αυτός ο όγκος θα πρέπει να ρευστοποιηθεί, να γίνει μετρητά για να μπορέσει ο πρατηριούχος να αγοράσει καύσιμα», πρόσθεσε και τόνισε ότι «πάρα πολλά πρατήρια θα αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα». 

Προς το παρόν, είπε, «το έχουμε (αυτό σαν εικόνα - τα προβλήματα αυτά) διότι μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο. Αδειάσαν τα πρατήρια από καύσιμα την Κυριακή το βράδη ή την Κυριακή το μεσημέρι και καταλαβαίνετε ότι αυτά θα πρέπει να εφοδιαστούνε».

Αναφορικά με το πώς θα γίνει ο εφοδιασμός των πρατηρίων και η πληρωμή των καυσίμων, υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα θέμα εδώ. Εδώ θα πρέπει να δοθεί μία λύση έτσι ώστε τα χρήματα αυτά τα οποία έχουν περαστεί μέσω πιστωτικών καρτών στις τράπεζες να μπορέσουν να μεταφερθούνε στις εταιρείες στις οποίες προμηθεύονται οι πρατηριούχοι, για να μπορέσουν να έχουν ρευστότητα και να πάρουν τα πρατήρια καύσιμα. Αν δεν γίνει αυτό, σας λέω ότι θα δούμε πάρα πολλά πρατήρια κλειστά, θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και κάθε πρατήριο γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει και πάρα πολλούς πελάτες με πιστώσεις, όπου εκεί δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σημερινή ημέρα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Ελλάδος και ανέφερε ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες ώστε να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διατραπεζικής συναλλαγής με τις εταιρείες που εφοδιάζουν τα πρατήρια.



Για την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή μίλησε στο Πρωινό ΑΝΤ1 και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπώλων Θεσσαλονίκης.