X

Γιούνκερ: "Όχι" στο δημοψήφισμα, σημαίνει "όχι" στην Ευρώπη

Κάλεσε τους Έλληνες "να μην αυτοκτονήσουν". Τόνισε ότι η "πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή". Τι απάντησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ant1news

Δεν υπήρξε κανένα τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό θέλοντας να ξεκαθαρίσει την στάση της Κομισιόν. 

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι ποτέ δεν πρότειναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ από την πλευρά των εταίρων παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επί της προτάσεως θα γινόταν σε Σύνοδο Κορυφής και όχι σε Eurogroup, αν δεν έφευγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά, αναγνωρίζοντας, λόγω της αυστηρότητας των μέτρων, πως δεν θα μπορούσε να παρθεί απόφαση σε χαμηλότερο επίπεδο. 

«Απαραίτητη στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κάλεσε επίσης τους έλληνες «να μην αυτοκτονήσουν» ψηφίζοντας «όχι» , ενώ μιλώντας ελληνικά είπε ότι η Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Ευρώπη και προέτρεψε τους έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι», τονίζοντας ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα προς τους άλλους λαούς της ΕΕ. 

Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αλλάξει το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα και επισήμανε με νόημα πως «Όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ενάρετο διάλογο και σεβασμό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότεροι από μια άλλη και στην ζώνη του ευρώ υπάρχουν 19, όχι 1 έναντι 18 ή 18 έναντι 1, δεν μπορεί να υπάρχει ένας που κερδίζει και ένας που χάνει». 

«Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα εγώ, η κομισιόν και άλλοι θεσμοί, αισθάνομαι κάπως προδομένος για τις προσπάθειες μου και άλλων. Υπήρξε πολύς θόρυβος  και φωνή και αυτό σκέπασε την φωνή όσων εργάζονταν. Η δραματοποίηση της ασυμφωνίας πήρε το πάνω χέρι αντί να υπάρχει συμφωνία προς όφελος όλων κι αυτό ξεκίνησε από τους ίδιους τους Έλληνες. Ακούστηκαν για τελεσίγραφα κτλ», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Από πού προέρχονται οι απειλές, τα αμφίσημα λόγια, οι προτάσεις που δεν ολοκληρώνονται, την Παρασκευή επίσης μετά από τόσους μήνες συζητήσεων είμαστε αποφασισμένοι με υπομονή να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτό όμως διερράγη μονομερώς από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος λέγοντας ότι δεν έχουμε πει όλη την αλήθεια».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «οι Έλληνες την επόμενη Κυριακή καλούνται στην κάλπη που πρέπει να δουν καθαρά ποιο είναι το διακύβευμα. Έκανα τα πάντα και άλλοι έκαναν και δεν μας αξίζει αυτή η επικριτική στάση ούτε σε μένα ούτε στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος πραγματικά προσπάθησε τα μέγιστα για να υπάρξει συμφωνία» και πρόσθεσε «Ποιο είναι το διακύβευμα; Είναι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν πολύ δύσκολους καιρούς πχ. Ιρλανδία, όλες οι κυβερνήσεις πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις, άλλες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αλληλεγγύη σε άλλες χώρες».

«Αυτό είναι το διακύβευμα, η αλληλεγγύη, οι χώρες επάνω από τα κόμματα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ αναφερόμενος στον ελληνικό λαό είπε του είναι πολύ προσφιλής. «Προσπάθησα ξανά και ξανά και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ότι βρίσκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού τον οποίο εμπιστεύομαι. Για εμένα ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι μια επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» είπε.

«Έχω διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για λύση, για συμφωνία με τις ελληνικές αρχές προς το συμφέρον του ελληνικού λαού για να υπάρξει μια συμφωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δανείζουν δις από τα χρήματα των φορολογουμένων τους για την Ελλάδα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό γινόταν πάντοτε «σε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όχι ως τελεσίγραφο ή σε φάση take it or leave it». «Έκανα τα πάντα για να διευκολύνωμια συμφωνία», τόνισε.

Ως προς την διαδικασία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην διαδικασία με την οποία έγινα ν οι διαπραγματεύσεις. «Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας ως προς τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έγιναν συνομιλίες στην Αθήνα, αντί τρόικας έγινε το Brussells group κτλ. Εγώ και ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ προσπαθήσαμε να είναι σε πιο πολιτικό επίπεδο οι συνομιλίες με την Αθήνα, όλες οι συζητήσεις έγιναν σε επίπεδο χωρίς να αφήνουμε μόνο τους τεχνοκράτες σε σκοτεινά δωμάτια», επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

«Η ομάδα μου κι εγώ προσωπικά ποτέ δεν δείξαμε ελλιπή αποφασιστικότητα ή υπομονή περιμένοντας προτάσεις των ελλήνων, ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να υπάρξει συμβιβασμός», είπε.

Για την ουσία και το περιεχόμενο

Στην συνέχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής αναφέρθηκε στην ουσία και το περιεχόμενο των μέτρων λέγοντας ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για μέτρα με κοινωνικό πρόσημα αλλά και για ανάπτυξη, με δημοσιονομική εξυγίανση. «Βεβαίως πρόκειται για μια δέσμη μέτρων απαιτητική, αλλά δίκαιη και ολοκληρωμένη.

«Κανείς δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις σε αυτό το πακέτο. Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι πακέτο που δημιουργεί ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ενισχύει την δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνσκερ. 

Σε πολλές περιπτώσεις εμείς στην ευρωπαϊκή επιτροπή επιμέναμε περισσότερο σε μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για μέτρα χωρίς αυστηρότητα. Κάποια θα πονέσουν στο μεσοδιάστημα, όμως μειώνει στόχους στο δημοσιονομικό πακέτο και δίνει χρόνο στην Ελλάδα για να το επιτύχει, με διαφορά που είναι πάνω από τα 12 δις».

Ποτέ δεν ήταν το τραπέζι περικοπές μισθών ή συντάξεων, τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι στο τραπέζι είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και η κατάληξη σε νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων βάσει του  ILO και των ευρωπαϊκών πρακτικών».

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και όλοι πρέπει αναλογικά να συμβάλλουν σε αυτό πχ. ας πούμε με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα για να υποκατασταθούν αυτά».

Άρα, όπως είπε «αυτή η δέσμη μέτρων από τους τρεις θεσμούς έχει ως στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους και με στόχευση σε περιοχές που δεν θα επιδράσουν αρνητικά σε ευάλωτες ομάδες». Παράλληλα, είπε πως «προτείναμε να υπάρξει μείωση σε ότι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Εγώ είπα να επιβάλλει λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς για την ναυτιλία για να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό καθεστώς. Επίσης πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, καθώς έντιμοι άνθρωποι δεν χρωστούν τίποτα να επιβαρύνονται λόγω της διαφθοράς. Για άλλη μια φορά, εμείς ήμασταν αυτοί που πιέσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Οι προσφορές μας για τεχνική βοήθεια, δεν εισακούστηκαν πλήρως. Αυτή η δέσμη μέτρων επίσης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και περισσότερη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να ξεκινήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνίας. Όπως γιατί η τιμή της ενέργειας και κάποιων αγαθών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη; Γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός και βούληση για επίτευξη του», τόνισε ο κ. Γιούνκερ,

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η ενίσχυση των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει συμφωνία. Η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ. Την Παρασκευή συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την Κομισιόν και με άλλους για να υπάρξουν διαφοροποιήσεις π.χ. στον ΦΠΑ από το 23% στο 13% όπως είχε συζητηθεί σε προηγούμενο στάδιο».

«Οι έλληνες αποχώρησαν την χειρότερη στιγμή από την διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει αυτά τα μέτρα σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του 2012 για παρεμβάσεις που αφορούν το χρέος. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει αυτό και μέσω της συμφωνίας μπορούσε να διασφαλιστεί ότι μέσω μιας συμφωνίας μπορούσε να υπάρξει χρήση και της βοήθειας των 35 δις ευρώ (πακέτο Γιούνκερ), αυτό έχει να κάνει και με τα δημοσιονομικά και με τις προοπτικε΄ς ανάπτυξης της οικονομίας».

«Έχουμε μετακινήσει βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή, όλα τα ολοκληρωμένα στοιχεία, βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις σήμερα, είναι αυτές που είναι γνωστές και ομολογώ ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει συμφωνία επ΄ αυτών σε επίπεδο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

«Έχουμε μετακινήσει βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή, όλα τα ολοκληρωμένα στοιχεία, βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις σήμερα, είναι αυτές που είναι γνωστές και ομολογώ ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει συμφωνία επ΄ αυτών σε επίπεδο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναρωτήθηκε μάλιστα τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός σε σχέση με αυτήν την πρόταση που κοινοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι οι έλληνες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια και τι βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Νομίζω ότι η ελληνική  κυβέρνηση γνωρίζει όλα αυτά και θα ήταν συνετό να πει την αλήθεια στον λαό για να είναι γνωστό για την επόμενη Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «σε μια δημοκρατία, μια κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να θέτει αυτά τα ερωτήματα».

«Από την δική μας την πλευρά», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή», επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στο παρά ένα για να βρούμε την λύση, δεν έχει νόημα να λέμε τι έκανα εγώ και τι δεν έκανες εσύ, δεν χωράνε υπερηφάνειες, ιδέες έχουμε όλοι Πρέπει να υπάρχει μια σαφής θέση και έναντι των άλλων που έχουν κάνει τα πάντα κι αυτό δεν ήταν ευχάριστο». 

«Πρέπει οι έλληνες να αποφασίσουν το μέλλον τους για αυτήν την γενιά  και για τα παιδιά τους, πρέπει η πολιτική ηγεσία να πει στους πολίτες τι πραγματικά διακυβεύεται. Δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να αγχωθούν αλλά και αυτοί πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να μας αφήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΕ είναι μία και ενιαία». 

Για το δημοψήφισμα είπε ότι «Θα μπορούσε να αλλάξει το ερώτημα κατά  τις επόμενες ημέρες» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι», διότι όπως είπε «αυτό θα εκπέμψει ένα μήνυμα και για την Ελλάδα και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Αν ο ελληνικός λαός είναι συνειδητοποιημένος σε ότι αφορά τον ρόλο του τον ευρωπαϊκό , το μήνυμα θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει μαζί με τους άλλους λαούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

«Οι έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν, θα πρέπει να πούμε «ναι», ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί, να ταχθούν υπέρ της Ευρώπης», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ μιλώντας στα ελληνικά είπε: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει το δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό, αλλά όπως είπε ο ίδιος εξεπλάγην, ενώ τόνισε ότι δεν είναι σώφρων για τον ίδιο να κατηγορήσει τώρα την ελληνική κυβέρνηση. Επισήμανε ωστόσο, ότι απογοητεύτηκε σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο και το ξέρουν.

«Δεν ξέρω αν το μήνυμα μου ερμηνευτεί αντρικά από τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα «όχι» θα είναι καταστροφικό για το μέλλον των εξελίξεων. Όποιος δεν είναι Έλληνας και δεν διαβάζει ελληνικό τύπο θα το κατανοήσει λοιπόν με τον ίδιο τρόπο, θα κατανοήσει ότι είναι ένα «ΟΧΙ» αγνοώντας το ερώτημα, αντιλαμβανόμενος ότι θα υπάρξει μια απόσταση από την Ευρώπη», είπε ακόμα ο κ. Γιούνκερ.

«Ένα όχι θα σήμαινε, ανεξάρτητα από το πώς θα τεθεί το ερώτημα διότι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δεν θα το ξέρουν, θα σήμαινε όχι στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.