X

Την Πέμπτη θα ανοίξουν οι τράπεζες για τους συνταξιούχους

Γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν νωρίτερα τα 900 υποκαταστήματα σε όλη την χώρα. Ποιό όριο ανάληψης συντάξεων τίθεται. Τι αλλάζει στα πλαφόν για τις συναλλαγές.

Ant1news

Σίγουρα την Πέμπτη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν και νωρίτερα, εκτιμάται απο υψηλόβαθμους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν εκατοντάδες υποκαταστήματα τραπεζών ανά την επικράτεια, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση συνταξιούχων, καθώς στην πλειιονότητα τους δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης μέσω ΑΤΜ και επομένως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ανά την επικράτεια θα λειτουργήσουν 900 υποκαταστήματα τραπεζών, ώστε να εξυπηρετηθούν το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα, δίχως να ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι. Πρόκειται για 250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, άλλα 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 υποκαταστήματα της Eurobank.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι παράγοντες εξετάζουν και το άνοιγμα όλων των καταστημάτων εί δυνατόν και νωρίτερα απο την Τρίτη 7 Ιουλίου, με περιορισμό ωστόσο στο εύρος των εκτελούμενων συναλλαγών.

Κλειστές οι τράπεζες ως τις 6 Ιουλίου - Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε

"Σωρευτικές" οι αναλήψεις

Βάσει του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη όχι το σύνολο της σύνταξης τους, όπως τόνιζαν απο χθες κυβερνητικές πηγές, αλλά σωρευτικά το ποσό των 60 ευρώ ανά ημέρα μέχρι και την ημέρα ππου θα κάνουν ανάληψη. Έτσι, συνταξιούχος που θα πάει στο γκισέ για ανάληψη την Παρασκευή θα μπορεί να βγάλει συνολικά 300 ευρώ (5 ημέρες απο σήμερα Χ 60 ευρώ ανά ημέρα).

Για τους υπόλοιπους καταθέτες δεν θα ισχύσει το "σωρευτικό ποσό", καθώς παραμένει στα 60 ευρώ ανά ημέρα το όριο αναλήψεων μέσω ΑΤΜ και δεν "μεταφέρεται" στην επόμενη, αν δεν "βγει" απο το ΑΤΜ. 

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι αν αυξηθεί ο ELA, θα καταστεί εφικτό να αυξηθεί απο τα 60 ευρώ σήμερα  το όριο αναλήψεων ανά ημέρα, το οποίο τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθεί.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο των Τραπεζών 

Κανονικά οι μισθοδοσίες

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις απο το οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας απο επιχειρήσεις που πληρώνουν μέσω τραπεζών το προσωπικό τους, ωστόσο εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα καταστεί εφικτό να έχουν πρόσβαση στην μισθοδοσία τους αύριο, τελευταία ημέρα του μήνα, όλοι οι εργαζόμενοι, λόγω των εν εξελίξει παρεμβάσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τι θα αλλάξει στα όρια

Μεταξύ των υπολοίπων αλλαγών που σχεδιάζονται, είναι η αύξηση του ορίου για όσους Έλληνες βρίσκονται στο εξωτερικό, κάνοντας τουρισμό, ώστε να μπορέσουν να είναι συνεπείς και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις χώρες που βρίσκονται.

Capital Control: Τι ισχύει για πληρωμή φόρων και ρυθμίσεις οφειλών

Ήδη η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ομαλή ροή της αγοράς κυρίως σε ότι αφορά τις συναλλαγές πρατηριούχων με διυλιστήρια  και την τροφοδοσία καυσίμων.

Ακόμη, όπως δειυκρινίζεται απο κυβερνητικές πηγές, πέραν των άλλων μέτρων για την επιβολή ελέγχων μεταφοράς κεφαλαίων, αναστέλλονται οι ημερομηνίες για την πληρωμή επιταγών.