X

Νέα σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο ΥΠΟΙΚ

Στο επίκεντρο η αποτίμηση της καταστασης μετα την επιβολή των capital controls.

Ant1news


Νέα σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών βρισκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην σύσκεψη, υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία μετέχουν οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αποτιμάται η κατάσταση μετά απο την πρώτη ημέρα της  επιβολής περιορισμών στις αναλήψεις.

Ακόμη,α ναμένεται να συζητηθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή ροή των πληρωμών στην αγορά, ώστε να μην υπάρξει κρίση έλλειψης αγαθών όπως πχ. καυσίμων ή τροφίμων λόγω αδυναμίας των εταιρειών και των ελευθέρων επαγγελματιών να προβούνν σε καταθέσεις χρημάτων και πληρωμές προμηθευτών τους.

Επί τάπητος θα τεθεί και το σχέδιο εξυπηρέτησης των συνταξιούχων που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών, καθώς γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν νωρίτερα από την Πέμπτη, όπως έχει ανακοινωθεί, τα περίπου 900 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με αποκλειστικό έργο την πληρωμή συνταξιούχων, βάσει του ορίου των 60 ευρώ ανά ημέρα, που μονο για αυτούς θα μπορέσει να λειτουργήσει σωρευτικά.

Στο τραπέζι της συζήτησης των τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο θα τεθεί και το ζήτημα της κεφαλαιακής θωράκισης τους έναντι τυχόν απαιτήσεων απο την ΕΚΤ για επιστροφή ποσών που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του ELA προς τις ελλληνικές τράπεζες απο την Τετάρτη, καθώς τυπικά απο τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.