X

Νέα πρόταση της Αθήνας στους δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση δεν προβλέπεται συμμετοχή του ΔΝΤ. Έντονη κινητικότητα λίγο πριν από την εκπνοή του προγράμματος.

Ant1news

"Φωτιά" έχουν πάρει τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών προκειμένου να βρεθεί λύση, καθώς τα μεσάνυχτα εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η Αθήνα έχει ήδη στείλει νέα πρόταση προς τους θεσμούς και σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα δεν έχει φτάσει κάτι από την Ελλάδα,  οι επαφές είναι σε εξέλιξη ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της  «η πόρτα  είναι ανοιχτή για μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα αλλά ο χρόνος εξαντλείται». «Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεχθεί τις δημοσιευόμενες προτάσεις των θεσμών» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, πηγές από το Μαξίμου έκαναν λόγο για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  ενώ ανέφεραν οτι ο Αλέξης Τσίπτας ενδεχομένως να έχει τηλεφωνικές επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ μετά και τη νέα πρόταση του προέδρου της Κομισιόν που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα πάντως με την Καθημερινή, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προετοιμάζει επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και τον Γ.Δ. του ESM Κλάους Ρέγκλινκ  με την οποία θα ζητεί παράταση του προγράμματος και θα γίνεται αποδεκτή ως βάση συζήτησης η τελευταία πρόταση των θεσμών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Κωνσταντίνο Ζούλα που επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες, ότι πριν από λίγο δόθηκε εντολή να προετοιμαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για παν ενδεχόμενο.

Η πίεση που έχει διαμoρφωθεί και οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που διαμορφώνει η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα, αλλά και οι πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, οδηγούν στην αλλαγή θέσης της κυβέρνησης.

Εφόσον, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα επιδιωχθεί η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, απόψε, πριν δηλαδή και την τυπική λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος ενώ θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή του ELA προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που, σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατάρρευση. Πληροφορίες της Καθημερινής θέλουν, μάλιστα, τον κ. Γ. Στουρνάρα να κατευθύνεται προς τη Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της ΕΚΤ.

Στον απόηχο όλων αυτών ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, καθώς και η συνάντηση που είχε για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους κοινωνικούς εταίρους.