X

Επιτυχημένο και το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα.

Ant1news

Με αφιέρωμα στην ώθηση για μια καινούρια αρχή, με στροφή στην ύπαιθρο και στην πρωτογενή παραγωγή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28/6) το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια στο νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης, όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα απάντησε με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξόρκισε, όπως τονίστηκε, τις Κασσάνδρες μιας συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το 4ο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας, ενώ κορυφαία στιγμή του Ανταμώματος υπήρξε η αναπαράσταση της σύλληψης, των βασανιστηρίων και της θανάτωσης του Σταυραετού των Αγράφων οπλαρχηγό Αντώνη Κατσαντώνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη επισήμων και επισκεπτών στο χώρο του ανταμώματος, ακολούθησε άφιξη χορευτικών συγκροτημάτων συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Μετά την προσευχή-αγιασμό, ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και η απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, αναπαράσταση με τη σύλληψη και τα βασανιστήρια του Κατσαντώνη, από το σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, ενώ το ενδιαφέρον των παριστάμενων «τράβηξε» η παρουσίαση αθλημάτων Σαρακατσαναίων.

Ακολούθησε ο χορός των γερόντων, ο χορός από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας και το αντάμωμα έκλεισε με τον τρανό χορό με τη συμμετοχή των επισήμων και όλου του κόσμου.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η έναρξη τουρνουά ποδοσφαίρου από ομάδες συλλόγων Ελλάδος και Βουλγαρίας με συμμετοχή από παιδικά και εφηβικά τμήματα, χαιρετισμός-καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γεώργιο Μουτσιάνα και της Βουλγαρίας, Κωνσταντίνου Μπαλεστράβου, παρουσίαση παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών από το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδος και παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι.