X

Νέο Eurogroup την Τετάρτη για τις ελληνικές προτάσεις

Συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη το Eurogroup για να εξετάσει το νέο κείμενο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν εγκρίθηκε η παράταση. Αυστηρός ο Ντάισελμπλουμ. Τι λένε ευρωπαϊκές πηγές.

Ant1news



Νέα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχουν και πάλι την Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που ξεκίνησε στις 20:00, ολοκληρώθηκε μετά από μία περίπου ώρα (στις 9 το βράδυ) και επί τάπητος τέθηκε η ελληνική πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που περιελάμβανε την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα νέο κείμενο με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα, και αύριο το πρωί θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ δεν εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι πιο κοντά στα αιτήματα των θεσμών.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόνιζαν από τις Βρυξέλλες πως αύριο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει προτάσεις με τις οποίες θα αποδέχεται την τελευταία πρόταση των θεσμών της 26ης Απριλίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στο δημοψήφισμα, γιατί διαφορετικά θα χάσει τελείως την αξιοπιστία της απέναντι στις υπόλοιπες 18 δημοκρατίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κανείς δεν θα θέλει να εξετάσει μια νέα συμφωνία ή πρόγραμμα στήριξης αν η κυβέρνηση συνεχίσει την εκστρατεία της κατά της συμφωνίας αυτής.

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης που δεν κατονομάζει, μετέδωσε προηγουμένως πως η ελληνική κυβέρνηση είπε στο Eurogroup ότι θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ του «ναι» ή και να ανακαλέσει το δημοψήφισμα εάν θα μπορούσε να συμφωνηθεί νέος δανεισμός.

Νωρίτερα, και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, είπε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αυστηρά μηνύματα από Ντάισελμπλουμ - τι λένε ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και σημείωσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια. 

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup στο Reuters. 

O κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους. «Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί», επισήμανε. 

Ακόμη, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ωσότου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», τόνισε.

Mετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, έγραψε στο twitter ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος και κούρεμα χρέους, τα οποία απέκλεισε, ενώ σε δεύτερο tweet είπε ότι το αίτημα για πρόγραμμα από τον ESM μπορεί να εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών.



Η τελευταία προθεσμία για να παρατείνουμε το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το Σαββατοκύριακο. Όμως λόγω απαιτούμενων κοινοβουλευτικών διαδικασίων αδυνατούμε να παρατείνουμε το πρόγραμμα πέρα από σήμερα, έγραψε από πλευράς του ο Σλόβακος Υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, στο twitter. 

«Το πρόγραμμα θα τελειώσει τα μεσάνυχτα», έγραψε σε δεύτερο tweet.