X

Αλιβιζάτος: Το ιδανικό θα ήταν να ματαιωθεί το δημοψήφισμα

«Ψευδεπίγραφο» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.

Ant1news


“Νομίζω θα ήταν το ιδανικό να ματαιωθεί το δημοψήφισμα γιατί είναι ψευδεπίγραφο”, τόνισε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε πως “καλούμαστε να απαντήσουμε μ’ ένα «ναι» ή μ’ ένα «όχι» σ’ ένα εντελώς ασαφές ερώτημα, το οποίο κρύβει κάτι άλλο από πίσω, προφανώς δραχμή ή ευρώ και κατ΄ επέκταση εάν εξακολουθούμε να είμαστε δεμένοι ή όχι με την Ευρώπη». 

Ο κ. Αλιβιζάτος διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν θα μπορούσε να μην  υπογράψει το διάταγμα δημοψηφίσματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως, για λόγους προσωπικής του ευαισθησίας, να παραιτηθεί. Αλλά αυτό δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι στον αέρα, χωρίς μια συνέπεια, εάν σκεφτείτε ποιος είναι ο διάδοχός του, ποιος θα τον αναπλήρωνε, η κα Κωνσταντοπούλου. Αν είχε παραιτηθεί πριν βγάλει το διάταγμα, το Σύνταγμα έχει ειδική διάταξη, ότι ο αναπληρωτής δεν μπορεί να βγάλει το διάταγμα δημοψηφίσματος. Αυτό υπήρχε και δεν το έχουν προσέξει. 

Αναφερόμενος, τέλος, στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχολίασε: “Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν κερδίσει το «ναι» θα πάμε έτσι κι αλλιώς σε εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν κερδίσει το «όχι». Εκεί ενδεχομένως ο κ. Παυλόπουλος θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές παραιτούμενος, αλλά δεν είναι ωραίο να κάνουμε τέτοια συζήτηση και θεσμικά μ’ ενοχλεί”.