X

Τα ξένα μέσα για την Ελλάδα και τη μη πληρωμή του ΔΝΤ

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου το καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ελλάδα και η επόμενη μέρα.

Ant1news

 

Στις καταιγιστικές και δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης  στα πρωτοσέλιδα των οποίων κυριαρχεί  το καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ .

Το πρωτοσέλιδο του Guardian έχει τίτλο «Το κόστος για μία συμφωνία: Η Ελλάδα μένει βυθισμένη στο χρέος για δεκαετίες». Επικαλούμενη έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή Γερμανών βουλευτών, η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα αποδεχόταν όλους τους όρους της πρότασης των θεσμών και εφάρμοζε πλήρως τα σκληρά μέτρα, το χρέος της θα παρέμενε μη βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2030!

«Ιστορική στιγμή: η Ελλάδα καθυστέρησε την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ» γράφει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα. «Αυτό ήταν. Δεν δόθηκε επιπλέον περίοδος χάριτος. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μόλις εισέλθει σε μια νέα φάση» τονίζει η εφημερίδα η οποία στη μία τα ξημερώματα μετέδωσε την είδηση:  «Η Ελλάδα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε δάνειο στο Διεθνές Νομισματικό Tαμείο». Ο δημοσιογράφος Ian Traynor σχολιάζει: ««Είναι η πιο θλιβερή ημέρα στην Ευρώπη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η Ελλάδα έγινε το πρώτο αναπτυγμένο έθνος που χρεοκόπησε στις διεθνείς υποχρεώσεις του» μετέδωσε  το Russia Today. 

Ο ανταποκριτής του BBC Chris Morris στο κείμενό του αναρωτιέται: «Τι είναι χειρότερο; Ότι δεν πληρώνουν το ΔΝΤ ή πού δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης; Το πρώτο είναι ενοχλητικό, το δεύτερο θα μπορούσε να είναι απειλητικό».

«Η προθεσμία για την πληρωμή του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας έχει επισήμως λήξει και η χώρα βρίσκεται πλέον εκπρόθεσμη στο διεθνές δάνειό της», μετέδωσε το Sky News .

«Η Ελλάδα αθέτησε επίσημα την πληρωμή για το χρέος της προς το ΔΝΤ, ενώ διολισθαίνει βαθύτερα στην κρίση» μετέδωσε το NBC.

Ο Independent γράφει οτι το ΔΝΤ πιέστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί  και τώρα ταπεινώνεται.

Ο Simon Nixon της Wall Street Journal γράφει ότι «ο Βαρουφάκης κερδίζει μια θέση στην ιστορία της Αριστεράς ως ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε πέντε μήνες την πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα της ΕΕ την έριξε στο καλάθι των αχρήστων, αθετώντας την πληρωμή προς το ΔΝΤ».

Η Huffington Post στην διαδικτυακή έκδοσή της μετέδωσε: «Η Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, καθώς η προθεσμία για το χρέος εξέπνευσε» ενώ το δημοσίευμα συνοδεύει φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να χαιρετά, μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera, Φαμπρίτσιο Γκορία έγραψε:  «Η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι καθυστέρηση και δεν μεταφράζεται σε χρεοκοπία για την Ελλάδα»

Ο Peter Spiegel των Financial Times έγραψε στο Twitter: «D-Day» ενώ η εφημερίδα σε δημοσίευμα της είχε τον τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει κοντά στην έξοδο από το ευρώ».

 

 




Και οι γερμανικές εφημερίδες  φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους την είδηση για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ.

 

Η Bild κάνει λόγο για ελληνικό δράμα και αναφέρει πως «το πόκερ του Τσίπρα έφερε τη χρεοκοπία».



Η Handelsblatt γράφει:  «Στη “σκιά” της πτώχευσης, η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τους πολίτες».  

«Η Ελλάδα βυθίζεται περισσότερο στην κρίση» γράφει η γαλλική Le Monde που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: Ο Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι στη μάχη του δημοψηφίσματος. Πρώτο θέμα της Figaro το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα.