X

Χωρίς καμία απόφαση ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Περίπου μια ώρα διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνεδρίαση πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Τι δήλωσε ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σχετικά με τη νέα πρόταση, για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. 

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκησε περίπου μια ώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνεδρίαση πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών, στο Eurogroup συμφωνήθηκε να περιμένουν το δημοψήφισμα πριν συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, όπως ενημέρωσε μέσω twitter. Μάλιστα έκανε και ένα ακόμα σχόλιο αναφέροντας  "μην βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο".


 

Λακωνικό αλλά άκρως ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι μικρή η πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις, έχοντας παρακολουθήσει το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγο νωρίτερα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους Έλληνες να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικράτηση των ακραίων κύκλων που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη. Κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το λόγο στο λαό είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα, είπε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα εξαπέλυσε, νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδοντάς της τη «δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας» από τότε που ανέβηκε στην εξουσία. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που ανέλαβε την εξουσία», υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Bundestag.