X

«Εμφύλιος» στο Μαξίμου πριν το διάγγελμα Τσίπρα

Φήμες κάνουν λόγο για πιέσεις προς τον Α. Τσίπρα να μην αλλάξει στάση για το δημοψήφισμα. O Πάνος Καμμένος φέρεται να απείλησε με παραίτηση αν δεν άλλαζε η πρόταση για τις αμυντικές δαπάνες.

Ant1news

Ο Αλέξης Τσιπρας με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ότι την Κυριακή το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, λέγοντας ότι είναι δεδομένη η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ επέμεινε στο «όχι» στο δημοψήφισμα. 

Πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ασφυκτική πίεση από τον Πανό Καμμένο, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά να μην αλλάξει άποψη για το «όχι» και το δημοψήφισμα δεν επιβεβαιώνονται πλήρως.

Ωστόσο, το Μαξίμου λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει πρόταση για περικοπή αμυντικών δαπανών, ενώ το πρωί ήταν γνωστό ότι περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στην ελληνική πρόταση, καθώς σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος απείλησε με παραίτηση αν αυτό δεν άλλαζε. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Βερολίνο διαμήνυσε ότι οι συζητήσεις για νέο μνημόνιο το οποίο ζήτησε ο Αλέξης Τσιπρας θα πραγματοποιηθούν μετά το δημοψήφισμα αλλά προανήγγειλε πιο σκληρή στάση στη γραμμή που κρατά η Αθήνα. 

Ο πρωθυπουργός δείχνει αμετακίνητος από το δημοψήφισμα και από τη γραμμή του «όχι» αν και είπε ότι θα ανταποκριθεί εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup, η οποία τελικά δεν ήρθε, αφού ολοκληρώθηκε χωρίς καμία απόφαση. 

Εν τω μεταξύ, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» δεν θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν η λαϊκή εντολή είναι δεσμευτική όποτε η κυβέρνηση θα την υπογράψει.

Τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως θα ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι της νέας συμφωνίας και η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Αν βγει «όχι» θα γίνουν διαπραγματεύσεις με βάση το κείμενο των συγκλίσεων λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζοντας όμως ότι το κείμενο πια δεν ισχύει και άρα πρέπει να γίνουν από την αρχή διαπραγματεύσεις.

Πιο σκληρή στάση με το «όχι» προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσιπρας και ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν θα χαθούν μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.