X

Βαρουφάκης: Το δικό μας «όχι» είναι υπέρ του ευρώ

Σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για το δημοψήφισμα και τους στόχους της κυβέρνησης. Τι είπε για το σημερινό Eurogroup, αλλά και τις σχέσεις του με τον Σόιμπλε.

Ant1news

Την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα το πρωί, έπειτα από το μήνυμα του ελληνικού λαού, θα ξεκινήσει συζήτηση επί μιας βιώσιμης λύσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως το δημοψήφισμα έχει ήδη ενεργοποιήσει την Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η Ευρώπη ξέρει πως μπορεί να αποσπάσει μια λύση από τα σαγόνια της αποτυχίας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ. Η δική μας σύσταση είναι υπέρ του ευρώ, το «Όχι» αφορά τη λογική που διέπει την πρόταση που έφεραν οι Θεσμοί, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποκαλύπτοντας ότι  η πλειοψηφία των ομολόγων του ακολούθησε τη «γραμμή Μέρκελ».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το Eurogroup είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία συζήτησης και συνεχούς διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε: «Η κυρία Μέρκελ είπε σήμερα ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την Κυριακή. Σήμερα το Eurogroup, ακολούθησε αυτή την γραμμή. Δεν ήταν όλων αυτή η γραμμή. Η Γαλλία εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί παρά το δημοψήφισμα».

Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν  είπε ότι η  Γαλλία  κράτησε διαφορετική στάση, ενώ τόνισε ότι και τα τρία τελευταία Eurogroup εξέτασαν το ζήτημα το δημοψηφίσματος. 

Ερωτηθείς για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι, όντας μόλις 5-6 μήνες πολιτικός, τον εντυπωσιάζει η γενικότερη αναντιστοιχία λόγου ανάμεσα στις προσωπικές επικοινωνίες και τις συνεντεύξεις Τύπου. 

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το δικό μας όχι είναι υπέρ του ευρώ» ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλή τη συνεργασία του με τον κ. Σόιμπλε.

«Καταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει "όχι" στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο.