X

ΗΠΑ: Ελπίζουμε ότι το δημοψηφίσμα θα επιτρέψει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Η απόφαση ανήκει στους Έλληνες, όμως εμείς ξεκάθαροι στις ελπίδες μας για το αποτέλεσμα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα.

Ant1news

Στους Έλληνες πολίτες ανήκει η απόφαση για το δημοψήφισμα, όμως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι αυτό θα τους επιτρέψει την παραμονή τους στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς για το αν ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί για το ελληνικό δημοψήφισμα. «Είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά είμαστε αρκετά ξεκάθαροι τι νομίζουμε ότι πρέπει να είναι το αποτέλεσμα και τι ελπίζουμε ότι θα είναι» είπε σχετικά.

Προηγουμένως, ο ίδιος είχε σημειώσει ότι  «τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας όσο και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της νομισματικής τους ένωσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη, πάρα πολύ. Έτσι, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές αναζητούν ένα αποτέλεσμα που πιστεύουν ότι είναι εντός του αμοιβαίου συμφέροντος τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης».

Ο Έρνεστ εκτίμησε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους», τονίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν περεταίρω διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Επανέλαβε ότι η αμερικανική οικονομία δεν τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από την Ελλάδα, θα μπορούσε όμως να έχει περισσότερες επιπτώσεις η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία έχει μεγάλη έκθεση η οικονομία των ΗΠΑ. Εξήγησε δε ότι, υπάρχει σημαντική εμπορική σχέση.

Αναφερόμενος στις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εναγκαλισμού της από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «η Ελλάδα προφανώς είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της». Επανέλαβε όμως, εκτίμηση που είχε κάνει κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα:

«Μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών οι οποίες δεν έχουν και πολύ ισχυρές οικονομίες αυτή την περίοδο. Γι ‘αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδας μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».