X

Γιούνκερ: Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά οι Έλληνες δεν την ήθελαν

Μας χώριζαν μόνο 60 εκ. ευρώ για τη συμφωνία, αλλά οι Έλληνες ξαφνικά σηκώθηκαν κι έφυγαν, φέρεται να είπε ο Γιούνκερ σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ant1news


Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να φτάσει σε μία συμφωνία, φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα politico.eu.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Κομισιόν ήταν «τόσο κοντά» σε συμφωνία με την Ελλάδα με τη διαφορά να έχει περιοριστεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι Έλληνες διαπραγματευτές ξαφνικά σηκώθηκαν κι έφυγαν.

O Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κάνουν συμφωνία, σύμφωνα με τον Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέσυρε τους διαπραγματευτές του από το χώρο των συνομιλιών τη στιγμή που ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία.

«(Ο Γιούνκερ) είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε μπροστά κονδύλια της ΕΕ στους Έλληνες για το μέλλον και η Ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά - πράγμα που έπεισε τους πιστωτές ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για μία συμφωνία και ότι το θέμα ήταν ιδεολογικό» αναφέρει ευρωβουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

«Μας είπε: Ήμασταν τόσο κοντά ώστε να διαφωνούμε για 60 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσαν τρεις πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Γιούνκερ δεν έδωσε λεπτομέρειες τι ακριβώς αφορούσαν.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη, αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, καθώς ο Γιούνκερ εκδήλωνε την απόγνωσή του για τη συνεργασία του με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, οι οποίοι -όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν-άλλαζαν συνέχεια τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να δεχθούν μία συμφωνία, όσο κι αν υποχωρούσαν οι πιστωτές.

«Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Τσίπρα για ό,τι συνέβη. Μας είπε ότι αν δεν έχουμε συμφωνία αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε ιδεολογικούς λόγους γιατί οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες» προσθέτει πηγή του ευρωκοινοβουλίου.

To Politico επικαλούμενο την ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι η επικράτηση του "όχι" σημαίνει ότι «η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα μέσα σε λίγες ημέρες προσθέτοντας - χωρίς να δώσει λεπτομέρειες - ότι έχει σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες.

Το  δημοσίευμα επισημαίνει ότι το γραφείο του Γιούνκερ δεν σχολίασε τις παραπάνω πληροφορίες.