X

Απέκλεισε “κούρεμα” καταθέσεων ο Βαρουφάκης

Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη», δήλωσε σε ιρλανδικό ραδιόφωνο.

Ant1news

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ως την Δευτέρα εγγυήθηκε την ρευστότητα στα ATM, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί από υπουργός αλλά όχι από βουλευτής.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την Κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία καθώς δεν έφεραν ούτε μια πρόταση ,περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την Κυβέρνηση».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι πράξη ανευθυνότητας και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι» γιατί με το «Ναι» η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δε θα είναι βιώσιμη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε εξαγριωμένος με την αύξηση που έδωσε στο μισθό του ο Στάθης Τσοτσορός των ΕΛΠΕ τονίζοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί και πως είναι άδικο να επιρρίπτεται ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η οποία μεταδόθηκε αργά χθες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος πω θα εξευρεθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο  κ. Βαρουφάκης επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη»

Συνέντευξη σε ιρλανδικό ραδιόφωνο παραχώρησε το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία για το χρέος που είναι σχεδόν έτοιμη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, είτε υπάρξει ναι, είτε όχι, η συμφωνία θα έρθει στο άμεσο μέλλον. «Με ναι, η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου, με όχι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία αλλά επεσήμανε ότι μια ψήφος στο όχι θα οδηγούσε σε μια καλύτερη συμφωνία. Τόνισε επίσης ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αν επικρατήσει το «Ναι» την Κυριακή δεν θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.