X

Έκτακτη σύσκεψη Βαρουφάκη με τραπεζίτες για την ρευστότητα

Εφοδιασμένα για το Σαββατοκύριακο τα ΑΤΜ, λέει ο Δραγασάκης. Τι είπε για το άνοιγμα των τραπεζών. Κατσέλη: Στο 1 δις η ρευστότητα των τραπεζών μέχρι τη Δευτέρα.

Ant1news

Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των τραπεζών, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.  

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενημέρωσαν τον Υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση ανέφεραν ότι για τα τραπεζικά διαθέσιμα «διαπιστώθηκε επάρκεια μέχρι τη Δευτέρα». Πρόσθεσαν ότι «την Κυριακή το βράδυ μία επιτροπή θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση τραπεζικού συστήματος από την Τρίτη» δεδομένου ότι προς το παρόν η τραπεζική αργία έχει οριστεί μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. 

Αποχωρώντας από την σύσκεψη ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) είναι εφοδιασμένα για το Σαββατοκύριακο και σε ερώτηση για το αν την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες απάντησε ότι αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα το πει ο υπουργός Οικονομικών. 

‘Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς,  σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών Λούκα Κατσέλη οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα 1 δις ευρώ μέχρι της Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ανώτερες τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι τη Δευτέρα το πρωί συνεδριάζει η ΕΚΤ και ανάλογα με την απόφαση θα ληφθούν αποφάσεις για το πόσες υπηρεσίες θα ανοίξουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει συσταθεί επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για να δουν το πλαίσιο των υπηρεσιών διευκόλυνσης συναλλαγών καθώς θα συνεχίζονται τα capital controls. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 1 δις €. Οι αρμόδιοι υπολόγιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις 600 εκ. € και έγιναν 390 εκ. €, ενώ για τις συντάξεις υπολογίζοντας εκροές 350 εκατ. ευρώ και έχουν φύγει 80 εκ. €. Οι ίδες τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι για τις ειδικές εγκρίσεις είχαν προβλεφτεί 650 εκ. € και τελικά περιορίστηκαν στα 400 εκ.€.

Μάλιστα, απέκλεισαν την πιθανότητα να πέσει το ποσό του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ.

Πάντως άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών, σύμφωνα και με τους συνταξιούχους, που είχαν δει το πρωί τον υπουργό, δεν ξεπερνούν τα 300 εκ.€, κάτι που δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Στην σύσκεψη μετείχαν: από την Εθνική Τράπεζα η Πρόεδρος Λούκα Κατσέλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Λεωνίδας Φραγιαδάκης, από την Πειραιώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος, από την Eurobank ο Πρόεδρος Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, από την Alpha Bank ο Πρόεδρος Βασίλης Ράπανος και ο Διευθύνων Σϋμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης, από την Τράπεζα Αττικής ο Πρόδρος Ιωάννης Γαμβρίλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.