X

FT: Σχέδιο για 30% «κούρεμα» καταθέσεων από τις 8000 ευρώ

Το "κούρεμα", σύμφωνα με τραπεζική πηγή, θα γίνει στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Διαψεύδουν Κατσέλη, ΥΠΟΙΚ, ΕΑΤ. Τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Ant1news

Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό «κούρεμα» των καταθετών, κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τράπεζες υπό τον φόβο της οικονομικής κατάρρευσης προετοιμάζουν το σχέδιο για πιθανό «bail – in» και επικαλούνται πληροφορίες από επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα», αναφέρει πηγή, η οποία τονίζει παράλληλα ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, όταν η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την εκκαθάριση οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας ή την εκκίνηση ενός bail-in των καταθετών, μία διαδικασία που θα ξεκινούσε με την ΕΚΤ να κηρύσσει τις τράπεζες αφερέγγυες ή αποσύροντας τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από την Δευτέρα και ότι οι καταθέτες μπορούν να τραβούν από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ την ημέρα. Μάλιστα επικαλείται έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δήλωσαν πως τα χρήματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ φτάνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.  

Ωστόσο, σε παρέμβασή της στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μίλησε για ανυπόστατο σενάριο και διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times. «Τέτοια δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού» είπε η Λούκα Κατσέλη.

Αναφορικά με τις τράπεζες η κα Κατσέλη μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega ανέφερε ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα λαμβάνοντας υπόψιν του τις αποφάσεις της ΕΚΤ που ληφθούν το πρωί της ίδια ημέρας, και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων.

Παράλληλα, ο Andrea Enria, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τόνισε ότι δεν είναι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα των FT διαψεύδει και το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας το «προβοκάτσια» και τονίζοντας ότι «αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας». Μάλιστα στο ΥΠΟΙΚ ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

"Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση»".