X

NYT: Ο Ντράγκι και η μέρα του «λογαριασμού» για τις ελληνικές τράπεζες

Ασχέτως αποτελέσματος, ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί, την Δευτέρα, αντιμέτωπος με μια σειρά από αγωνιώδεις αποφάσεις, γράφουν οι New York Times.

Ant1news


Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αποτρέποντας μια ολική οικονομική κατάρρευση, τονίζουν οι New York Times.

Ένα “Ναι” στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα διευκόλυνε την  ΕΚΤ να προβεί σε έκτακτη δανειοδότηση της Ελλάδας και άλλες κινήσεις που θα απέτρεπαν την κατάρρευση των τραπεζών.

Αν επικρατήσει το “Όχι”, ο Μάριο Ντράγκι πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπος με μια κρίσιμη απόφαση καθώς οι κανόνες της ΕΚΤ ενδεχομένως επιβάλλουν να σταματήσει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν οι New York Times.

«Όμως ο κ. Ντράγκι μπορεί να μπει στον πειρασμό να βρει κάποιον τρόπο να παρακάμψει τους κανόνες, καθώς το τέλος της οικονομικής βοήθειας θα προκαλούσε ανείπωτα δεινά στους Έλληνες πολίτες και πιθανώς να έστελνε τη χώρα εκτός της ευρωζώνης", προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους New York Times , η τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ την Δευτέρα - στον απόηχο του δημοψηφίσματος - σε περίπτωση ενός “Όχι”, θα μπορούσε να εστιάσει στο πως θα  περιορίσει τις ζημιές. Και ένας τρόπος θα ήταν να ρίξει ρευστότητα στις χώρες της ευρωζώνης, αγοράζοντας ομόλογα και χρέος.

«Για την Ελλάδα, οι τράπεζές της αποτελούν έναν ξεκάθαρο, άμεσο, κίνδυνο. Επί μήνες ήταν εξαρτημένες από τον έκτακτο δανεισμό της ΕΚΤ για να ανταποκριθούν στις αναλήψεις μετρητών από πολίτες που ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση τους θα ήταν ανίκανη να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της».

Η εντύπωση είναι, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά, καθώς όπως καταλήγουν οι New York Times, δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για το όποιο οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που πιθανώς να ξεσπάσει στην Ελλάδα, αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το “Όχι”.