X

Την Τρίτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης που ζήτησαν Μέρκελ-Ολάντ

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι "το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό". Σκληρές δηλώσεις Γκάμπριελ. Τι λέει η Μόσχα. Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ant1news

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά απο την ξεκάθαρη επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα, με ποσοστό άνω του 61% σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ - σύμφωνα με άλλες πληροφορίες - θα έχει επικοινωνία κα με την Άγκελα Μέρκελ, άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως και με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ, λίγη ώρα αφότου η Καγκελάριος της Γερμανίας και  ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχαν ήδη κλείσει ραντεβού στο Παρίσι για το βράδυ της Δευτέρας, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την Ελλάδα, ενώ συμφώνησαν ότι "το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πρέπει να γίνει σεβαστό απο όλους".

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Μέρκελ και Ολάντ ζήτησαν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης για την Τρίτη, μία ημέρα δηλαδή μετά απο την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους, ενώ  στο πλαίσιο των διεργασιών που έχουν φουντώσει στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, αποδίδεται η - κατά πληροφορίες- αναβολή της συνεδρίασης της Δευτέρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα εξεταζόταν το αίτημα της ΤτΕ για αύξηση του ELA.

Σύμφωνα με το Reuters η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ θα γίνει, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν δραστικές αποφάσεις ούτε για αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων μέσω των οποίων έχει παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ούτε να αυξήσει όμως τον ELA, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάσα για τις τράπεζες κι επομένως δεν αναμένεται να λειτουργήσουν απο Τρίτη οι τράπεζες. 

Λίγη ώρα μετά το αίτημα Μέρκελ-Ολάντ, ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί για τις 18:00 της Τρίτης (19:00 ώρα Ελλάδος) την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι με το "όχι" οι Έλληνες αύξησαν το ρίσκο εξόδου της χώρας απο το ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ στο Βερολίνο επικρατεί "παγωμάρα" για το "οχι" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, ενώ αίσθηση προκαλούν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, όπως αυτή του του Αντικαγκελάριου Γκάμπριελ ότι "ο Τσίπρας γκρέμισε την τελευταία γέφυρα". 

"Αρνητική" είναι η πρώτη ανάγνωση του "όχι" από τη Μόσχα, καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πιό κοντά προς το Grexit. 

Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως το Euro Working Group, ενώ την Τρίτη πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ως είθισται, θα συνεδριάσει το Eurogroup.