X

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά ο Τσίπρας

Στις 10:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Τι ειπώθηκε στην νυχτερινή συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου. Ποιά στάση θα τηρήσει η ΝΔ. Τι θα ζητήσει Το Ποτάμι.

Ant1news

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε λίγο μετά τις 00:30 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε ανακοίνωσει νωρίτερα στο τηλεοπτικό μήνυμά του για το δημοψήφισμα.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε απο τον Προκόπη Παυλόπουλο την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σχηματισμού ενός ενιαίου μετώπου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Μετά απο τις απαραίτητες συνεννοήσεις, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ορίστηκε για τις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του, με την υποδειγματική στάση των πολιτών δώσαμε παράδειγμα δημοκρατίας», ενώ σημείωσε ότι «προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα και να σχηματίσουμε ένα ισχυρό και αρραγές εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις με τους εταίρους και να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι λογικές, ρεαλιστικές κι ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ρεαλιστική διαπραγμάτευση για το καλό της Ευρώπης, η οποία προχωρά μέσα από συμβιβασμούς».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «σήμερα ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, η οποία ερμηνεύεται μόνο με βάση τους όρους που διεξήχθη το δημοψήφισμα, ουδείς μπορεί να την παρερμηνεύσει εντός κι εκτός Ελλάδος», προσθέτοντας ότι «η ετυμηγορία αυτή σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει την χώρα εντός της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε  ότι είναι κάτι που «θα βοηθήσει σημαντικά», ενώ είπε ότι θα επιδιώξει «η συντριπτική πλειοψηφία να στείλει προς τα έξω το ίδιο μήνυμα: ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης και της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις άμεσες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και ότι θα ακούσει τις δικές τους προτάσεις. 

Ο προσωρινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά απο την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι το κόμμα ήταν ανέκαθεν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές και είπε ότι θα συμβάλλει στην αναζήτηση των λύσεων που απαιτούνται, τονίζοντας ωστόσο ότι "θα περιμένουμε τις προτάσεις που είπε ότι έχει ο κ. Τσίπρας".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο την πλευρά του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας εντός του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα του ζητήσει και αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα.