X

Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν. Τι ζήτησε ο Τσίπρας. Διακοπές για επαφές του με Μέρκελ- Ντράγκι-ηγέτες. "Αναταραχή" από την παρουσία Λαφαζάνη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ant1news

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την συντριπτική υπεροχή του "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Λίγο μετά τις 10:00 μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ήδη βρίσκονταν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ευθύς αμέσως στην αίθουσα εισήλθε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την Προεδρία του οποίου ξεκίνησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύγκλησή του με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, κατά το οποίο θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε διαπραγματευτικό επίπεδο, ενώ θα ακούσει και τις δικές του προτάσεις. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση για στήριξη της κυβέρνησης στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πάνος Καμμένος και η Φώφη Γεννηματά είχαν προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Εξαίρεση αποτελέσε ο προσωρινός - μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά - Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε "ελπίζω να συνεννοηθούμε. Επιτέλους".

Πληροφορίες απο το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απο τους υπόλοιπους αρχηγούς να συνδράμουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, βάσει των δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά απο το ξεκάθαρο μήνυμα του "οχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Προς κοινό κείμενο θέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες των πολιτικών συντακτών του ΑΝΤ1 Γιάννη Τσακίρη, Δημήτρη Κοτταρίδη και Στεφανίας Μουρελάτου, ετοιμάζεται κείμενο κοινών θέσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ανάγκη ώθησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προς την επίτευξη συμφωνία, με στόχο να μπουν σε αυτό οι υπογραφές όλων των αρχηγών, πλην του παρόντος Δημήτρη Κουτσούμπα και του απόντος Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος αν και προσκλήθηκε δεν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, υπήρξαν ολιγόλπετες διακοπές στην συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο Πρωθυπουργός έπρεπε να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (επικοινωνία που διαψεύδει η Γαλλική Προεδρία), ο οποίος το βράδυ συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, καθώς και με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης για τον ELA.

Το "πέρασμα" Λαφαζάνη

"Αναταραχή" προκλήθηκε όταν λίγο μετά τις 13:15, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ταυτοχρόνως έγινε γνωστό ότι επίκειται συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία και έγινε το μεσημέρι. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μετείχε στο Συμβούλιο των Αρχηγών, αλλά είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Όλα αυτά ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής των Κρατών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, της οποίας θα προηγηθεί Eurogroup, ο επικεφαλής του οποίου σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών περιμένουν νέες προτάσεις απο την Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνέρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι παραιτείται απο Υπουργός Οικονομικών, κίνηση η οποία αποδόθηκε σε απαίτηση των δανειστών και προτροπή του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά το τέλος του Συμβουλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του κ.Βαρουφάκη.

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.΄

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν και φωτογραφίες που δείχνουν ότι ενώ οι αρχηγοί κάθονταιι γύρω απο το ίδιο τραπέζι, οι συνεργάτες τους κάθονται χωριστά.