X

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Μετά από περίπου 7 ώρες. Εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος που υπογράφεται από όλους τους αρχηγούς, πλην του κ. Κουτσούμπα.

Ant1news

Μακρά αποδείχθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις, και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημέρωσε τους αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε διαπραγματευτικό επίπεδο, ενώ άκουσε και τις δικές τους προτάσεις.

Σε λίγη ώρα αναμένεται το κείμενο κοινών θέσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως είπε και ο Πάνος Καμμένος, και την ανάγκη ώθησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προς την επίτευξη συμφωνία. Στο κείμενο υπάρχουν οι υπογραφές όλων των αρχηγών, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ.

Eξερχόμενος του Προεδρικού Μεγαρου ο Ευάγγελος Μειμαράκης υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί  ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.

Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε μια πρόταση στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συζήτησης μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, συμφώνησαν όλοι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή την πρόταση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν ολιγόλπετες διακοπές στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να συνομιλήσει με την Άγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (επικοινωνία που διαψεύδει η Γαλλική Προεδρία), ο οποίος το βράδυ συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, καθώς και με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης για τον ELA.