X

Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης

Επτά ώρες διήρκησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Τι φέρεται να εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι ζήτησε ο Ολάντ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ant1news

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του "Όχι", με στόχο την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ενώ σφίγγει η θηλιά της ρευστότητας των τραπεζών.

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγηση του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους του πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να παρουσίασε ως ελληνική βάση διαπραγμάτευσης μια τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου Γιούνκερ.

Στις τροποποιήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνεται

Α. Ο ΦΠΑ στην εστίαση να είναι στο 13%

Β. Να μην καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

Γ. Να μην γίνει καμία μείωση αμυντικών δαπανών

Δ. Να μην υπάρχει 100% προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν με την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν θέτει πλέον το θέμα απομείωσης του χρέους ως απαράβατο όρο συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την έναρξη της συζήτησης για τον τρόπο που θα μειωθεί το ελληνικό χρέος. 

Τέλος, το κοινό ανακοινωθέν μπήκε στο τραπέζι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επιτακτικά  από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος συνομιλώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  το επισήμανε την ανάγκη να εκπέμψει η Αθήνα την εικόνα ενός αρραγούς πολιτικού μετώπου.

Κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανακοίνωσε τον διάδοχο Βαρουφάκη αλλά άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το σενάριο να χρίσει τσάρο της οικονομίας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν διεκόπη για λίγο η συνάντηση στο Προέδρικό Μέγαρο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις, και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου,

Σε λίγη ώρα αναμένεται το κείμενο κοινών θέσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως είπε και ο Πάνος Καμμένος, και την ανάγκη ώθησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προς την επίτευξη συμφωνία. Στο κείμενο υπάρχουν οι υπογραφές όλων των αρχηγών, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα και του απόντος Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος αν και προσκλήθηκε δεν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν ολιγόλεπτες διακοπές στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να συνομιλήσει με την Άγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (επικοινωνία που διαψεύδει η Γαλλική Προεδρία), ο οποίος το βράδυ συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, καθώς και με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης για τον ELA.

Στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης, εφόσον αυτή υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ, είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης Eξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική διαδρομή της ΝΔ η οποία και όπως είπε έχει αποδείξει ότι εκφράζει πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών.

Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκη. Όπως είπε, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες.

Αιχμές για την καθυστέρηση στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών άφησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση δυστυχώς γίνεται στο και πέντε! «Η πρωτοβουλία αυτή μας βρίσκει με κλειστές τράπεζες, χωρίς ρευστότητα και χωρίς πρόγραμμα. Εάν είχε γίνει νωρίτερα, όπως είχαμε ζητήσει, πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει», είπε η Φώφη Γεννηματά.