X

ΕΚΤ: Διατηρεί τον ELA, "κουρεύει" τα collaterals

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Πόσο επηρεάζουν οι αποφάσεις αυτές τη λειτουργία της αγοράς. Κανονικά τα 60 ευρώ από τα ΑΤΜ.

Ant1news

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το όριο του ELA αμετάβλητο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα. Ο ELA παραμένει έτσι στο όριο των 89 δισεκ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων (collaterals) που αποδέχεται για τον ELA, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Οι τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι αυτό είναι ένα μέσο πίεσης για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τα 60 ευρώ την ημέρα αφού μένει «παγωμένος» ο ELA (Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας), όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο BBC.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.