X

Κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα

Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης σε αναζήτηση λύσης για το ελληνικό ζήτημα. Η νέα πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Πως αντιδρούν οι Ευρωπαίοι.

Ant1news


Κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα είναι η Τρίτη, καθώς μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής όπου υπερίσχυσε το «Όχι», οι εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό είναι ραγδαίες.

Οι διεργασίες είναι έντονες σε όλα τα επίπεδα, ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Στις 14.00 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει  το Eurogroup προκειμένου να προετοιμάσει την Σύνοδο  Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 το βράδυ και αναμένεται να συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι.

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την στήριξη των άλλων πολιτικών αρχηγών, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς στο Συμβούλιο αποφασίστηκε να κρατήσουν κοινή γραμμή προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αποφευχθεί η ρήξη. 

Το μήνυμα αυτό αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επτάωρη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και το οποίο υπογράφουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΝΔ μετά την παραίτηση Σαμαρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος και η Φώφη Γεννηματά . 

Η νέα πρόταση που θα κομίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης φέρεται να είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου Γιούνκερ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση να είναι στο 13%, να μην καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, να μην γίνει καμία μείωση αμυντικών δαπανών αλλά και να μην υπάρχει 100% προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όσο και αργότερα, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Μάλιστα επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στο ελληνικό θέμα και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι διφορούμενα, καθώς άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η πόρτα της ευρωζώνης είναι ανοικτή για την Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναληφθούν, φυσικά εφόσον η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να κρατούν σκληρή γραμμή προς την χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μπορεί κάποιοι να είδαν την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ως ένα θετικό βήμα για νέες συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός διαμηνύει ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα ούτε για το νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας, όπως είπε, δεν είναι απλά, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τον κ. Βαρουφάκη το πρόβλημα δεν ήταν προσωπικό.

Σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα φαίνεται να κρατά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές, πρόσθεσε πάντως ότι «στόχος όλων είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν οδηγεί σε εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για τη χώρα ωστόσο ότι υπάρχει διαδικασία αναζήτησης μιας εξόδου κινδύνου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δήλωσή της τόνισε ότι «το ΔΝΤ έλαβε υπόψη το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν τους ζητηθεί . Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όπου συζήτησαν για το ελληνικό θέμα.

Σημαντική, εξάλλου ήταν και η έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ με βασικό θέμα την Ελλάδα. Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης τόνισαν πως σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή.

«Η ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας πρέπει να είναι ο οδηγός μας στις ερχόμενες ημέρες», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πάντως πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Από την πλευρά της Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», σημειώνοντας ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις» για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «δεν πληρούνται» σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πει στην ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Και όλα αυτά ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ασφυξία με την ρευστότητα να είναι μηδαμινή, την ώρα που τα capital controls συνεχίζονται. Μάλιστα στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίστηκε να διατηρηθεί το όριο του ELA αμετάβλητο, ενώ προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων (collaterals) που αποδέχεται για τον ELA, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.