X

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, συνομίλησε και με την Άγκελα Μέρκελ. Την πίεσε για να βρεθεί λύση.

Ant1news

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της. 

Ο κ. Ομπάμα, όπως έγινε γνωστό, εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα πριν ξεκινήσει η τετραμερής συνάντηση είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να την πιέσει ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να "ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις συζητήσεις" και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ.



Σχετικά tweets ανέβασε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

 



Χθες ο Αλέξης Τσίπρας και νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου
,
ο οποίος είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Λιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη», είπε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιού προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες μέρες.