X

Citigroup: Τα 5 βήματα προς την οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος

Τα πέντε απαιτούμενα βήματα προκειμένου επιλυθεί δια παντός η ελληνική κρίση παραθέτει η Citigroup.

Ant1news



Η αέναη κρίση στην Ελλάδα πρέπει να κάποια στιγμή να επιλυθεί και αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δίχως τη λήψη δραστικών μέτρων εκτιμά η Citigroup.

Η επενδυτική τράπεζα δείχνει τα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν στο δρόμο που οδηγεί προς την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

  1. Να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κατά βούληση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να χρηματοδοτούνται από τις αγορές.
  2. Το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αγοραστεί εξ ολοκλήρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).  Η κίνηση, αυτή, θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα συνεπάγεται την ανάκτηση της προσβασιμότητας στις αγορές.
  3. Να σταματήσουν οι διεθνείς θεσμοί το δανεισμό στην Ελλάδα, καθώς η χώρα κάποια στιγμή πρέπει να καταστεί ικανή προς αυτοχρηματοδότηση. Είναι αβέβαιο, όμως, εάν οι αγορές μπορούν να υποστηρίξουν την Ελλάδα.
  4. Να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, έως ότου η αξιολόγηση της Ελλάδας επανέλθει στα πρότερα –  επενδύσιμα επίπεδα.
  5. Απαιτείται η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να καταστούν ικανές να λειτουργήσουν, δίχως τη στήριξη της ΕΚΤ και της κυβέρνησης. Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να συντελεστεί με την βοήθεια του ESM.