X

Διορία στην Ελλάδα ως την Κυριακή δίνουν οι Ευρωπαίοι

"Βόμβες Γιούνκερ" και ασφυκτικό τελεσίγραφο των δανειστών για "συμφωνία ή Grexit". Νέα Σύνοδος Κορυφής  την Κυριακή. Κοινό, αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων.

Ant1news

Ασφυκτικό τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Κυβέρνηση για να κατευθύνει την διαπραγμάτευση σε μια νέα συμφωνία έδωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αναφέροντας ότι σε άλλη περίπτωση είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, "ακόμη και το πιό σκοτεινό" όπως είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν ο Πρόεδρος της Κομισιόν "ρίξει την βόμβα", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σχέδιο για αντιμετώπιση των συνεπειών ενός Grexit".

Στην δραματική συνεδρίαση των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης, οι εταίροι ήταν εξαιρετικά αυστηροί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και πιστωτών το ταχύτερο, ενόψει της νεάς Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, τονίζοντας του ότι παράλληλα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Ελλάδα βρίσκονται οι δημοκρατικές αποφάσεις των υπολοίπων λαών της Ενωσης.

Συμφωνία την Κυριακή ή Grexit

Η διορία με την οποία είναι αντιμέττωπη πλέον η χώρα λήγει την Κυριακή. Το πρωί της Τετάρτης, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σαφείς και αναλυτικές προτάσεις για νέο πρόγραμμα στήριξης και μέχρι τις 08:30 της Πέμπτης, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλον Γιούνκερ, πρέπει να έχει υποβάλλει πλήρες αίτημα για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και στήριξης της χώρας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Το αίτημα της Αθήνας, για ένα πρόγραμμα μακράς διάρκειας (2 ή 3 ετών), το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα (3-4 μηνών), μαζί με όλον τον φάκελο των στοιχείων που θα το συνοδεύουν, θα μπουν στην κρησάρα των τεχνοκρατών και εν συνεχεία των Υπουργών Οικονομικών, με απώτερο στόχο να "φθάσουν" μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής  (της οποίας μπορεί να προηγηθεί και μια Σύνοδος των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης) και να εγκριθούν, οδηγώντας σε τρίτο πακέτο στήριξης που σημαίνει και τρίτο μνημόνιο με επώδυνα μέτρα.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα μηνύματα των ηγετών της Ευρωζώνης δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με την έξοδο της απο την Ευρωζώνη και όσα αυτή θα επιφέρει, για τα οποία πάντως οι υπόλοιποι εταίροι δείχνουν "προετοιμασμένοι απο καιρό".

Τουσκ: Πιθανό και το πιό σκοτεινό σενάριο

"Έχουμε μόνο πέντε ημέρες για να βρούμε λύση, η τελική προθεσμία τελειώνει αυτήν την εβδομάδα, όλα τα σενάρια - ακόμη και το πιό σκοτεινό - είναι ανοιχτά", τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ 

Γιούνκερ: Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το Grexit

Εμφανώς δυσαρεστημένος και σε έντονο ύφος, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν ήταν έτοιμη να παρουσιάσει σήμερα τις προτάσεις της ώστε να βρεθεί λύση, κάτι που πρέπει να κάνει μέσα στα επόμενα 24ώρα, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η έξοδος της Ελλάδας είναι πλέον ένα απο τα βασικά σενάρια σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης ως την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι «έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit».

Μέρκελ: Δεν είμαι σίγουρη ότι ο κ. Τσίπρας θα μας φέρει όσα ζητήσαμε


Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης έστειλε η Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι την Πέμπτη, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσον θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσουν πειστικά όσα τους ζητήθηκαν.

Ολάντ: Η Ελλάδα καθορίζει εάν θα μείνει στο ευρώ

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η Ελλάδα και οι κινήσεις της θα καθορίσουν αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ήταν το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Όπως τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ...εναλλακτικές λύσεις.

Φάιμαν: Πρέπει να δούμε και το Plan B

Πρώτος για την ανάγκη να εξεταστεί ένα Plan B για την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους ως την Κυριακή, έκανε λόγο ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters δήλωσε "αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B".

Τσίπρας: Αρχίζουμε αμέσως δουλειά

Για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ένα πακέτο επενδύσεων και αναδιάρθρωση του χρέους έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πάντως ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα κι επισημαίνοντας ότι "η δουλειά ξεκινά αμέσως με στόχο μια συμφωνία ως την Κυριακή".