X

Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα – Συμφωνία ή Grexit

Διορία πέντε ημερών έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Υψηλοί τόνοι από Γιούνκερ. Νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Ant1news

Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων εντός της εβδομάδας βρίσκονται οι εταίροι, οι οποίοι έδωσαν αυστηρή διορία στην Ελλάδα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή, διαφορετικά, οδεύει σε έξοδο από το ευρώ.

Στην δραματική συνεδρίαση των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης, οι εταίροι ήταν εξαιρετικά αυστηροί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και πιστωτών το ταχύτερο, ενόψει της νεάς Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, τονίζοντας του ότι παράλληλα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Ελλάδα βρίσκονται οι δημοκρατικές αποφάσεις των υπολοίπων λαών της Ενωσης.

Το πρωί της Τετάρτης, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σαφείς και αναλυτικές προτάσεις για νέο πρόγραμμα στήριξης και μέχρι το πρωί της Παρασκευής πρέπει να έχει υποβάλλει πλήρες αίτημα για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και στήριξης της χώρας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Το αίτημα της Αθήνας, για ένα πρόγραμμα μακράς διάρκειας (2 ή 3 ετών), το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα-γέφυρα (3-4 μηνών), μαζί με όλον τον φάκελο των στοιχείων που θα το συνοδεύουν, θα μπουν στην κρησάρα των τεχνοκρατών και εν συνεχεία των Υπουργών Οικονομικών, με απώτερο στόχο να "φθάσουν" μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής  (της οποίας μπορεί να προηγηθεί και μια Σύνοδος των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης) και να εγκριθούν, οδηγώντας σε τρίτο πακέτο στήριξης που σημαίνει και τρίτο μνημόνιο με επώδυνα μέτρα.

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ευθέως για «λεπτομερές σχέδιο grexit, που είναι ήδη προετοιμασμένο». Εμφανίστηκε θυμωμένος προσωπικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, είχε ήδη συζητήσει μαζί του το να εξεταστεί το ζήτημα του χρέους από τον Οκτώβριο, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέκρυψε τη σχετική πληροφορία από τον ελληνικό λαό. Μάλιστα διερωτήθηκε, χτυπώντας οτο χέρι στο τραπέζι: «Ποιοι νομίζουν ότι είναι και ποιος νομίζουν ότι είμαι για να μας αποκαλούν τρομοκράτες;». 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, στην τετραμερή συνάντηση, που προηγήθηκε της Συνόδου, ο κ. Γιουνκέρ υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κρατώντας έναν ογκώδη τόμο. «Αυτό είναι το αναλυτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα μετά από ένα grexit», του είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «αλλά έμειναν 5 ημέρες για να βρούμε λύση» και παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., την ερχόμενη Κυριακή. 

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης έστειλε η Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι την Πέμπτη, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσον θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσουν πειστικά όσα τους ζητήθηκαν.

Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η Ελλάδα και οι κινήσεις της θα καθορίσουν αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ήταν το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου μετά την Σύνοδο Κορυφής ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανέφερε οτι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι στο τραπέζι, αλλά δεν θα εξεταστεί άμεσα.

Πρώτος για την ανάγκη να εξεταστεί ένα Plan B για την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους ως την Κυριακή, έκανε λόγο ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters δήλωσε "αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B".

Για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ένα πακέτο επενδύσεων και αναδιάρθρωση του χρέους έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πάντως ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα κι επισημαίνοντας ότι "η δουλειά ξεκινά αμέσως με στόχο μια συμφωνία ως την Κυριακή".

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η δυσαρέσκεια για την κίνηση της Αθήνας να προκαλέσει δημοψήφισμα εκδηλώθηκε από ηγέτες των Βαλτικών χωρών ιδιαίτερα, που έθεσαν στον κ. Τσίπρα το ερώτημα «τι αποτέλεσμα θα είχε ένα δημοψήφισμα στις χώρες τους με ερώτημα εάν θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα».

Οι εταίροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί να βοηθήσουν τεχνικά αυτήν τη φορά την Αθήνα στη συγγραφή της πρότασης που πρέπει να παρουσιασθεί έως το πρωί της Παρασκευής, καθώς θέλουν να έχει απολύτως ελληνική «σφραγίδα».

Κυβερνητικές πηγές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση κι οτι υπάρχει πλέον σαφής παραδόχη απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους.