X

ΕΚΤ: Αμετάβλητος ο ELA

Tο διοικητικό συμβούλιo της ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα της αύξησης του ELA μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Ant1news

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει και σήμερα το όριο του ELA αμετάβλητο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ. Ο ELA παραμένει έτσι στο όριο των 89 δισεκ. ευρώ, όπως είχε δηλαδή προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ρευστότητα αυτή είναι επαρκής με τους ισχύοντες περιορισμούς στις αναλήψεις να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Το ΔΣ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα, για τυχόν αύξηση του ELA, θα επανεξεταστεί μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τη χώρα μας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, αφού πρώτα έχει συνεδριάσει το Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων (collaterals) που αποδέχεται για τον ELA, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.