X

Τρισέ: Η «καταστροφή» του Grexit θα ήταν λάθος της κυβέρνησης

Το Grexit «θα ήταν μία τρομερή καταστροφή για τον ελληνικό λαό τον ίδιο», προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ant1news



Η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν υπαίτια αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε μία οικονομική «καταστροφή», ανέφερε την Τετάρτη ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού σχεδίου.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως επισήμανε ότι οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από την Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα πραγματικά θέλει μία συμφωνία, έχει όλες τις δυνατότητες να την πάρει», είπε ο Τρισέ και πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μία ελληνική απόφαση».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε ότι μία έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μία σοβαρή οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. «Θα ήταν μία τρομερή καταστροφή για τον ελληνικό λαό τον ίδιο», υπογράμμισε ο Τρισέ, τονίζοντας ότι θα ερχόταν «κατάρρευση της οικονομίας, περαιτέρω, πολύ μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, δραματική αύξηση της ανεργίας και μείωση του βιοτικού επιπέδου».

Προειδοποίησε, επίσης, ότι από ένα Grexit θα αυξάνονταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε μια περίοδο αστάθειας σε γειτονικές περιοχές.