X

Πυρετός διεργασιών με στόχο τη συμφωνία

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου. "Κόβουν - ράβουν" τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η πρόταση. Επαφές Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς. Αμετάβλητο διατήρησε τον ELA η EKT.

Ant1news


Αδιάκοπες είναι οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα ώστε να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, υπο τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες ενώ την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών τραπεζών Λ. Κατσέλη δήλωσε οτι επάρκεια χρημάτων στα ΑΤΜ θα υπάρχει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπο τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κκ Παππά, Τσακαλώτου, Σταθάκη και Δραγασάκη με αντικείμενο το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

Η Ελλάδα από χθες έχει στείλει επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και  το πρόγραμμα το οποίο αιτείται η Ελλάδα να εγκριθεί θα έχει τριετή διάρκεια. Στην επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του ΔΣ του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να εξετασθούν οι ελληνικές προτάσεις, για το εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης και ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Επαφές Τσίπρα

Μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι στόχος είναι η εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει τις πλήρεις προτάσεις της.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης επαναβεβαίωσε την βούλησή του να μην παραστεί σε κατά μόνας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι εμμένει σε ενημέρωση της Βουλής και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με non paper στην θεσμική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΝΔ για ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις ενώ στις Βρυξέλλες μεταβαίνει κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ.