X

Τι ισχύει από σήμερα σε τράπεζες και ΑΤΜ

Από σήμερα μπορούν να παίρνουν επιπλέον 120 ευρώ οι συνταξιούχοι. Τι συναλλαγές μπορείτε να κάνετε στις τράπεζες. Τι ισχύει για το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ.

Ant1news

Με υπουργική απόφαση, η τραπεζική αργία που είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρατείνετε  ως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας 1.250 τραπεζικά υποκαταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

Στα υποκαταστήματα αυτά οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεως θα μπορούν να πάρουν αλλά 120 ευρώ εκτός από τα αρχικά που είχαν λάβει.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, παραμένει στα 60 ευρώ, αν και όπως είναι γνωστό τα περισσότερα μηχανήματα αναλήψεων δίνουν μόνο 50 ευρώ, λόγω ελλείψεων στα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Ότι ισχύει για τους συνταξιούχους και τα 120 ευρώ, ισχύει και για τους δικαιούχους επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Από την Εθνική Τράπεζα θα μπορούν επίσης να σηκώσουν 120 ευρώ όσοι λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.

Οι υπόλοιπες συναλλαγές που εξυπηρετούνται στα ανοιχτά υποκαταστήματα.

-Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες.

-Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).

-Έκδοση κωδικών web banking.

-Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.

-Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν:

-Επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια

-Εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).