X

"Πράσινο φως" από το κυβερνητικό συμβούλιο στα νέα μέτρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για το τίμημα του επιδιωκόμενου συμβιβασμού. Στις Βρυξέλλες το πακέτο μέτρων. Αύριο η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε στις 19.00, το πακέτο με τα μέτρα, που αποστέλλεται από την ελληνική κυβέρνηση στον ESM, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ζητήσει, ενώ αύριο συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν σύντομα στους δανειστές. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρόσθεσε ότι «όπως συμφωνήθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σε λίγες ώρες θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση».

Πριν αποσταλεί η πρόταση στον ESM δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τελικό κείμενο. Αφού παραδοθεί η νέα πρόταση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, τα μέτρα θα διαβιβαστούν στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και ίσως και στην ΕΚΤ.

Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την πρόταση της Αθήνας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βάση για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου στις 10 θα συνέλθει το Euroworking Group για να προετοιμάσει την συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 15:00. Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν όλα τα στοιχεία γύρω από την ελληνική πρόταση και θα αποφασίσουν για το αν επαρκούν ώστε να δώσουν το "πράσινο φως" για τη συμφωνία.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται το Eurogroup να συνεδριάσει ακόμη και την Παρασκευή. Εάν συμβεί αυτό και υπάρξει θετική κατάληξη στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τότε θεωρείται πιθανό να μην χρειαστεί καν να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, που έχει προγραμματιστεί, πάντως, για τις 17:00 ώρα Ελλάδος για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ δύο ώρες αργότερα (19:00) έχει οριστεί η Σύνοδος Κορυφής και των 28 ηγετών της ΕΕ.

Τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία συνόψισε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.