X

Eurogroup: Εγγυήσεις για τα μέτρα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Σε εξέλιξη το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών να ζητούν περισσότερα από την Ελλάδα. Μπλόκο στη συμφωνία βάζει η Φινλανδία. Πιθανό νέο Eurogroup.

Ant1news

Λίγο μετά απο τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στο δείπνο, κάτι που μάλλον προμηνύει μακρά νύχτα και σκληρές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αμέσως μετά την διακοπή των εργασιών και πριν αρχίσει το δείπνο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τηλεφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για το κλίμα στην συζήτηση και τις επιπλέον εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι απο την Κυβέρνηση σε ότι αφορά την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων.

Απο τις 16:30 είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

"Οχι" λέει η Φινλανδία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ και ανταποκριτές, η Φινλανδία δείχνει να κρατά την πιο σκληρή και αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Open Europe, η Φινλανδία ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο για την πιθανότητα ενός τρίτου ελληνικού πακέτου διάσωσης, κάτι που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη χώρα ήταν έτοιμος να καταρρεύσει σήμερα το πρωί, μεταδίδουν ανταποκριτές μεγάλων διεθνών μέσων, αναφέροντας ότι το φινλανδικό κόμμα True Finns απείλησε να φύγει από την κυβέρνηση, καθώς είναι αρνητικό σε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ δεν έκανε δηλώσεις και μέσω tweet ζήτησε συγγνώμη γι΄αυτό, εξηγώντας πως πρέπει να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις...


 

Αυστηρές δηλώσεις και το "5ετές Grexit του Σόιμπλε" 

Τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι αυστηρά προς την ελληνική πλευρά, καθώς σύμφωνα με ανταποκριτές μεγάλων διεθνών πρακτορείων ζητούν περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC, Chris Morris, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα στην αγορά εργασίας και πρέπει να ψηφίσει περισσότερους νόμους αυτή την εβδομάδα για να δείξει την αποφασιστικότητά της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν στην Ελλάδα στο Eurogroup ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους πείσει να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο διάσωσης, ανέφερε νωρίς το βράδυ πηγή της ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσίευμα της FAZ που κάνει λόγο για πρόταση του Σόιμπλε για πενταετές Grexit.

Γράφεται η κοινή ανακοίνωση - προς νέο Eurogroup

Ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πως αυτή την ώρα γράφεται η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία  - όπως αναφέρουν - θα τονίζει ότι "διακόπτεται η συνεδρίαση του Eurogroup". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ψηφίσει στη Βουλή εφαρμοστικούς νόμους για σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, ωστε να διαπιστώσουν οι εταίροι τη βούληση και την ευχέρεια της κυβέρνησης, μετά τις χθεσινές διαρροές στη Βουλή, να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις, και αφού περαστούν αυτοί οι νόμοι, θα συνεδριάσει ξανά το Eυrogroup, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου η κατάσταση. Αυτό, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα μέχρι τώρα. 

Τα μηνύματα πριν το Eurogroup

Τα πρώτα μηνύματα από την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων απο τους θεσμούς μπορεί να είναι θετικά, αλλά θολή παραμένει η εικόνα ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης που θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με την FAZ, οι θεσμοί θεωρούν τις προτάσεις ως βάση για διαπραγμάτευση αλλά σε κάποια σημεία - όπως ΦΠΑ, συντάξεις και ασφαλιστικό- ζητούν διευκρινίσεις και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται σήμερα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές».

"Είμαστε εδω για να κάνουμε πρόοδο" δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup, μεταδίδει το Reuters.

Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις καθώς υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά και ανοιχτά θέμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έκαναν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών.



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος εκ των συμμετεχόντων που έφτασε στο κτήριο που συνεδριάζει το Eurogroup, χωρίς να κάνει δηλώσεις ενώ πριν από την έναρξη συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.



«Πρέπει να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Αυτό που έγινε χθες στην Ελλάδα ήταν σημαντική χειρονομία. Σήμερα όλοι οι θεσμοί θα δούμε αν αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για χρηματοδότηση. Πάνω σε αυτή τη βάση θα δούμε τη βιωσιμότητα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Είμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης και αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του  Eurogroup στις Βρυξέλλες. Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο  Ντομπρόβσκις, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος, ο Βέλγος Οβερλβελτ και ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χ. Σέλινγκ δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εγριθούν και θα υλοποιηθούν. «Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια υπόσχεται αλλά δεν έχει εφαρμόσει πότε κάτι από αυτά» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι άποψη της Κύπρου είναι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές προτάσεις και πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τις κραυγές του λαϊκισμού και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα οικονομικά και κοινωνικά ανέφερε πως το διακύβευμα θα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. «Θέλουμε νόμους για τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νούναν σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη τώρα οικοδομείται σταδιακά».

Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών Έρικ Βίμπες ανέφερε πως η Ελλάδα «έκανε σαφές ένα βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο βλέπουμε πως οι θεσμοί είναι επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο και τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, και το αποτιμούν πιο αδύναμο από όσο θα έπρεπε».

«Πρότασή τους είναι να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις μόνο αφού εκπληρωθούν περαιτέρω αυτοί οι όροι» είπε προσθέτοντας πως «πολλές κυβερνήσεις, όπως και η δική μου, έχουν σοβαρές ανησυχίες για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και την εφαρμογή των μέτρων».

«Πρέπει ξεκάθαρα να γίνει ένα βήμα που θα επιτρέψει την ύπαρξη εμπιστοσύνης με όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση» τόνισε. 

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Παντοάν είπε ότι «δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αλλά για να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις μπορούν ν’ αρχίσουν». «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να δώσει το έναυσμα για διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό» πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με πλατφόρμα η οποία αντιβαίνει τις σημερινές προτάσεις, γεγονός που δημιουργεί αντιφάσεις», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας.

Οι ελληνικές προτάσεις δεν αρκούν για ένα τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα».


Οι θέσεις των υπουργών Οικονομικών στο σημερινό Eurogroup:  




Βίντεο μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup: