X

Σόιμπλε: Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πόσο εύκολα μπορούμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Απέκλεισε "κούρεμα" του χρέους.

Ant1news

Όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά ως προς το αποτέλεσμα του Eurogroup άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «έχουμε να κάνουμε με κενά χρηματοδοτικά», «με θέματα που ασχοληθήκαμε στο παρελθόν», για τα οποία – όπως είπε - δεν περιλαμβάνονται λύσεις.

«Μέχρι τώρα συζητούσαμε για το πώς θα κλείσουμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, ενώ τώρα μιλάμε για ένα καινούργιο τριετές πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης πρέπει να μιλήσουν για τα θέματα για τα οποία δεν επαρκούν οι ελληνικές προτάσεις και πηγαίνουν πέρα από τις συζητήσεις.

Επίσης, ο Σόιμπλε απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ άφησε αιχμές για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και σημείωσε πως «εμείς έχουμε κάνει τα πάντα για να βοηθήσουμε την ελληνική πλευρά». Αντίθετα, υποστήριξε ότι από την άλλη πλευρά (από τους Έλληνες) δεν έχουν γίνει τα πάντα «για τους δείξουμε εμπιστοσύνη».

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πόσο εύκολα μπορούμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», διεμήνυσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας πως το σημερινό Εurogroup θα ασχοληθεί με τo αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα από τον ESM.

Όπως είπε, το Eurogroup θα αποφασίσει εκείνο για το αν κυλούν κανονικά οι διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορεί κανείς να προαξιολογήσει την κατάσταση», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μία κατάσταση, η οποία ενώ παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες κατεστράφη με φοβερούς ρυθμούς». Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί και η εμπιστοσύνη επίσης, συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως όλα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μόνο με διαβεβαιώσεις.

Θέμα εμπιστοσύνης έναντι της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο Σόιμπλε και για το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως οι εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς δεν είναι πειστικές.

«Αυτό το σαββατοκύριακο πρέπει να παρθεί μία απόφαση», ανέφερε ακόμη και επανέλαβε ότι πρέπει να εξεταστούν πολύ καλά οι αριθμοί.