X

Εμπλοκή στο Eurogroup από φινλανδικό «όχι»

Η Φινλανδία απορρίπτει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οδηγώντας σε αδιέξοδο το Eurogroup. Πιθανή νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ant1news



«Μπλόκο» στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:30, έβαλε η Φινλανδία, καθώς λέει «όχι» σε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Φινλανδοί ανταποκριτές, όπως ο Jarno Hartikainen, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι η φινλανδική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Σημειώνεται, πάντως, ότι αν μόνο η Φινλανδία ασκήσει βέτο, χωρίς να στοιχιθούν πίσω της και άλλες χώρες με όποια πρόφαση, είναι εφικτό να ληφθεί τελικώς απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς όπως ορίζει ο κανονισμός του ESM, αν καθυστέρηση στη λήψη απόφασης τέτοιου είδους μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, η έγκρισή της δεν απαιτεί ομοφωνία, αλλά ισχυρή πλειοψηφία του 85% των μελών της ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό από ανταποκριτές διεθνών μέσων, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη χώρα ήταν έτοιμος να καταρρεύσει σήμερα το πρωί, καθώς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί»(True Finns) απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν πει «όχι» η Φινλανδία σε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.

Τα σενάρια, σύμφωνα με τον Φιλανδό ανταποκριτή Jarno Hartikainen, είναι πλέον είναι τρία: 1) ή θα αλλάξουν στάση οι True Finns, 2) ή θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, 3) ή θα υπάρξει απόφαση με πλειοψηφία στο Eurogroup αντί για ομοφωνία. 

Περισσότερα ζητούν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

Άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων ζητάνε οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ πιέζουν για περαιτέρω μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων. Το βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν στην Ελλάδα στο Eurogroup ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους πείσει να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο διάσωσης, ανέφερε νωρίς το βράδυ πηγή της ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσίευμα της FAZ που κάνει λόγο για πρόταση του Σόιμπλε για πενταετές Grexit.

Γράφεται η κοινή ανακοίνωση - προς νέο Eurogroup

Ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πως αυτή την ώρα γράφεται η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία  - όπως αναφέρουν - θα τονίζει ότι "διακόπτεται η συνεδρίαση του Eurogroup". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ανακοίνωση θα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ψηφίσει στη Βουλή εφαρμοστικούς νόμους για σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, ωστε να διαπιστώσουν οι εταίροι τη βούληση και την ευχέρεια της κυβέρνησης, μετά τις χθεσινές διαρροές στη Βουλή, να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις, και αφού περαστούν αυτοί οι νόμοι, θα συνεδριάσει ξανά το Eυrogroup, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου η κατάσταση. Αυτό, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα μέχρι τώρα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν πως η ανακοίνωση του Eurogroup πιθανότατα δεν θα εκδοθεί πριν τις 3 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με αυτές, ετοιμάζονται δύο προσχέδια ανακοίνωσης του Eurogroup, ένα ομόφωνο που περιλαμβάνει και την Φινλανδία και ένα χωρίς τους Φινλανδούς.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις Συνόδους Κορυφής της Κυριακής έως τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι. Στις 17:00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, ενώ στις 19:00 θα ακολουθήσει η Σύνοδος και των 28 ηγετών της ΕΕ.