X

Συνεχίζεται αύριο το Eurogroup

Η κρισιμότερη ημέρα για την Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής "παίζεται" η επίτευξη συμφωνίας ή το Grexit. Αυξημένη πίεση και σκληρή στάση των εταίρων στο Eurogroup.

Ant1news



Την Κυριακή στις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδος) θα συνεχιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που διακόπηκε στη 01:00 τη νύχτα μετά από περίπου εννέα ώρες.

«Είναι ακόμη πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία, αλλά δουλεύουμε γι αυτό», διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι έγινε σε βάθος συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης. Μας απασχόλησαν θέματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ολιγόλογος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει σε πρόοδο των συνομιλιών για την Ελλάδα την Κυριακή. "Υπάρχει πάντα το αύριο, υπάρχει πάντα η ελπίδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει πρόοδος, σημείωσε από πλευράς του ο Φινλανδός υπουργός Οικονονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών και επισήμανε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Την ίδια ώρα, Ισπανίδα δημοσιογράφος αναφέρει στο twitter ότι ρώτησε τον Πέτερ Κάζιμιρ αν την Κυριακή περιμένει συμφωνία για την Ελλάδα, με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να απαντά σιβυλλικά: "Ποιος ξέρει;"

Αντίστοιχα, ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo στις Βρυξέλλες, μεταφέρει σχόλιο του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, αναφορικά με το Eurogroup, μόλις είχε διακοπεί, ότι "θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα, θα μπορούσε να είχε πάει και χειρότερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι το τέλος".

Χωρίς δηλώσεις και μιλώντας διαρκώς στο κινητό του αποχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δηλώσεις δεν έκαναν ούτε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εμπλοκή από το φινλανδικό "όχι", πιέσεις για περισσότερα μέτρα και βόμβα Σόιμπλε για 5ετές Grexit

Το σημερινό Eurogroup πήρε από νωρίς διαστάσεις θρίλερ, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, ζήτησαν ανοιχτά περισσότερα από την Ελλάδα, θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, γραμμή που επικράτησε καθ' όλη τη συνεδρίαση.

Ακολούθησε το απόγευμα η «βόμβα» της γερμανικής FAZ που έκανε λόγο για πρόταση του Σόιμπλε για πενταετές Grexit, η οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, ενώ την συζήτηση στο Εurogroup «πυροδότησε» περαιτέρω η άρνηση της Φινλανδίας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί «εμπλοκή» και στη συνέχεια να διακοπεί η συνεδρίαση για το πρωί της Κυριακής.

Διέξοδος δεν βρέθηκε ούτε από τον Φινλανδό Όλι Ρεν, στον οποίο τηλεφώνησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να μεσολαβήσει στους συμπατριώτες του για να βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι με την σκληρή και αυστηρή στάση των Φινλανδών συντάσσεται επίσης η Σλοβακία και η Μάλτα, τη στάση των οποίων και όσων τις υποκινούν, σχολίασε δηκτικά ο Υπουργός Εξωτερικών μέσω twitter.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας έγραψε στο twitter πως αύριο θα είναι μία μακρά ημέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup εμφανίστηκε με σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και ζήτησε άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων και περαιτέρω μέτρα κι εγγυήσεις.

Έξι νομοσχέδια "κλειδώνουν" τη συμφωνία

Συγκεκριμένα, οι εταίροι φέρονται να ζητούν από τη κυβέρνηση να «περάσει», τα επόμενα 24ώρα από την Βουλή, νομοσχέδια που θα καθορίζουν το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, θα προωθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν «κολλήσει», θα επιβάλλουν ισχυρά αντικίνητρα -στην ουσία θα καταργούν - τις πρόωρες συντάξεις, θα απελευθερώνουν «κλειστά» επαγγέλματα και αγορές, θα «σπάσουν» τα μονοπώλια και τα καρτέλ - υιοθετώντας προτάσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - και τέλος θα «παγώνουν» κάθε σχεδιαζόμενη αλλαγή στα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση για την Ελλάδα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής

Η συνέχιση της συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να καταλήξει σε μία ανακοίνωση που θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για μία ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, ενώ στις 19:00 θα ακολουθήσει η Σύνοδος και των 28 ηγετών της ΕΕ.