X

"Μαξιλάρι ασφαλείας" ως 25 δις για τις τράπεζες

Νέα σύσκεψη τραπεζιτών-Μάρδα για τα capital control. Τι προβλέπεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τι σημαίνει αυτό για το "κούρεμα καταθέσεων".

Ant1news

Απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο "κουρέματος καταθέσεων", εφόσον προχωρήσει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και εταίροι, καθώς σε αυτήν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την κάλυψη των κεφαλαιακκών αναγκών τους που έχουν διογκοωθεί λόγω της αυξημένης εκορής καταθέσεων τους τελευταίους μήνες, που οδήγησαν στα capital control.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, απο το ποσό του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, θα υπάρξει "μαξιλάρι ασφαλείας" ύψους 10 ως 25 δις ευρώ για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, με εγγύηση το μισό ποσό που θα επενδυθεί στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που θα συσταθεί.

Τέτοια εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο "κουρέματος καταθέσεων", το οποίο βρίσκεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, όσο δεν αύξανεται το όριο παροχής ρευστότητας απο τον ELA, κάτι που οδηγεί και σε διατήρηση των αυστηρών όρων των capital control.

Το μεσημέρι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπήρξε νέα σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τους επικεφαλής των τραπεζών, προκειμένου να επανεξεταστεί το όριο ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συμφωνηθούν οι όροι της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital control.

Τι αναφέρεται στην Συμφωνία για τις τράπεζες

Στο κείμενο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι:

Λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφάλειας ύψους 10 έως 25 δισεκ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης, εκ του οποίου αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δισεκ. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ.

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ έχει επίγνωση ότι η ταχεία λήψη απόφασης επί νέου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό η αύξηση του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου. Η ΕΚΤ και ο ΕΕΜ θα διενεργήσουν συνολική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό αποθεματικό ασφάλειας θα καλύψει τις πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις μετά τη συνολική αξιολόγηση αφού εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο.