X

Βαρουφάκης: Πρότεινα παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα, αλλά ...μειοψήφησα

Την έκδοση IOU με παράλληλο κούρεμα του χρέους προς την ΕΚΤ είχε προτείνει στο Μαξίμου, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ant1news

Στην αποκάλυψη ότι είχε ο ίδιος προτείνει την έκδοση παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα με αντιστάθμισμα να "κουρευτεί" το χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του.  

Είχα στο μυαλό μου απο την αρχή το ενδεχόμενο Grexit ομολογεί ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Newstatesman, ενώ παραδέχεται ότι υπήρχε ομάδα 4-5 συνεργατών του που εξέταζε το όλο θέμα, ενώ αναφέρει ότι είχε επισήμως εισηγηθεί να κυκλοφορήσει παράλληλο νόμισμα (IOU) στην Ελλάδα, αλλά και να κουρευτούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν οι δανειστές "οδηγούσαν την κατάσταση" σε κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο ίδιος έθεσε το θέμα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά μειοψήφησε, καθώς επί έξι παρόντων μόνο ο ίδιος κι άλλο ένα στέλεχος, που δεν κατονομάζει, τάχθηκαν υπέρ αυτής της πρότασης, με αποτέλεσμα να απορριφθεί και τελικώς να επιλεγεί η "λυση" των capital controls.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές του τόνισαν ότι ή  θα δεχθεί τη συμφωνία ή αυτή θα είναι "νεκρή", λέγοντας ότι παράλληλα απέρριπταν κάθε πρόταση πχ για τον ΦΠΑ που παρουσίαζε η Ελλάδα, δίχως εκείνοι να προβάλλουν εναλλακτικές και επιχειρώντας να αφήνουν όλα τα ζητήματα ανοιχτά.

Περί παραίτησης Τσίπρα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε, σύμφωνα με άρθρο του euro2day, αν θα «σόκαρε» μια παραίτηση Τσίπρα και απάντησε ότι «τίποτα δεν με σοκάρει αυτές τις μέρες –η ευρωζώνη μας είναι ένα πολύ αφιλόξενο μέρος για αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ούτε θα με σοκάριζε να συνέχιζε και αποδέχονταν μια πολύ κακή συμφωνία. Διότι κατανοώ ότι αισθάνεται πως έχει υποχρέωση προς τον λαό που τον στηρίζει, να μην αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε failed state».

Η ..προετοιμασία για ενδεχόμενο Grexit

Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε "ναι, οπωσδήποτε" όταν ρωτήθηκε αν σκεφτόταν το ενδεχόμενο Grexit, ενώ για το αν υπήρχε κάποια προετοιμασία για τέτοια εξέλιξη είπε "η απάντηση είναι ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα "πολεμικό συμβούλιο" εντός του υπουργείου, περίπου πέντε ατόμων που έκαναν το εξής: επεξεργαζόμασταν στη θεωρία όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο Grexit). Είναι ένα όμως να το κάνεις αυτό σε επίπεδο 4-5 ατόμων και τελείως διαφορετικό να προετοιμάζεις μια χώρα για αυτό το ενδεχόμενο,. Για να προετοιμαστεί η χώρα έπρεπε να ληφθεί διοικητική απόφαση, και αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ".

"Η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ενεργοποιήσουμε την προετοιμασία για Grexit. Δεν ήθελα αυτό να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά επίσης πίστευα πως τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία", είπε ο Γιάνης Βαρουφάκκης.

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως "δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας".

"Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη, η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε", λέει σύμφωνα με το Euro2dday, ο πρώην Yπουργός Οικονομικών.

Και τότε έγινε το δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια απίστευτη ώθηση, μια που θα δικαιολογούσε αυτού του είδους την ενεργητική απάντηση έναντι της ΕΚΤ, όμως τότε το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η βούληση του λαού, αυτό το ηχηρό «Όχι», δεν θα πρέπει να είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει αυτή την ενεργητική προσέγγιση.