X

Χρηματοδότηση "γέφυρα" για την Ελλάδα θα εξετάσει το Eurogroup

Τι δήλωσαν προσερχόμενοι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών.

Ant1news

Σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάσουμε τις δυνατότητες για μια χρηματοδότηση "γέφυρα" για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη νέα συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Είναι μία συμφωνία ισορροπημένη, αλλά και πολύ απαιτητική, η οποία ουσιαστικά συνοψίζει τις δυσκολίες και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης», ανέφερε από πλευράς του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί και περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής «είναι πολύ σοβαρό και προϋποθέτει σημαντική δουλειά», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, σημειώνοντας πως «θα δουλέψουμε σε όλα τα θέματα».

Από την πλευρά του  ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι «όλοι είμαστε υπέρ της Ευρώπης, έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αρκεί να υπάρχει δέσμευση, προσήλωση και εμπιστοσύνη». Θα είναι πολύ δύσκολη η συζήτηση σήμερα για την άμεση χρηματοδότηση, τόνισε ο Στουμπ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν πολλές χώρες εντολή για κάτι τέτοιο.

«Σήμερα θα πρέπει να λύσουμε το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης» στην Ελλάδα, επισήμανε και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, κάνοντας λόγο για ένα θεμελιώδες ζήτημα. 

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει σε πόσο δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει και θα ανταποκριθεί, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ είναι αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά που  συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο και αν θα επικυρωθούν από τα κοινοβούλια. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα κάνει όλα όσο υποσχέθηκε, τόνισε.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, επισήμανε ότι υπάρχει μία συμφωνία για να εκτελεστεί και πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει ό, τι έχει συμφωνηθεί.  

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:



Δηλώσεις Μοσκοβισί:

Δηλώσεις Στουμπ (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας):



Δηλώσεις Ντε Γκίντος (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας):



Δηλώσεις Σαπέν (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας):



Δηλώσεις Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας):



Δηλώσεις Σικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας):



Δηλώσεις Γκραμένια (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου):



Δηλώσεις Οβερτβελντ (ΥΠΟΙΚ Βελγίου):