X

Γερμανία: Οργή για τη στάση Μέρκελ-Σόιμπλε στη Σύνοδο Κορυφής

Δριμεία επίθεση εναντίον της Μέρκελ και του Σόιμπλε εξαπέλυσε η γερμανική αντιπολίτευση και όχι μόνο. Τι τους προσάπτουν σε σχέση με την Ελλάδα.

Ant1news



Σφοδρές επικρίσεις για την διαπραγματευτική τακτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, κατηγόρησε την Αγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει ξεκάθαρη τακτική αναφορικά με την ελληνική κρίση.

Το FPD, που συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU, συμφωνούσε με την πολιτική που ακολουθούσε το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Όμως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο άλλαξαν θεμελιωδώς οι όροι και οι προϋποθέσεις», τόνισε ο Λίντνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μέρκελ τώρα επιθυμεί η γερμανική βουλή να εγκρίνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αν και η γερμανική κυβέρνηση «πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη στο σύνολό της από την ελληνική κρίση». «Αυτή η αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης είναι πολιτικά προκλητική, ενώ προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι νομικά σωστή», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Στο στόχαστρο Γερμανών πολιτικών βρίσκεται και ο Σόιμπλε μετά την πρότασή του για προσωρινό Grexit. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, ανέφερε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι η πρόταση του Σόιμπλε για μια πρόσκαιρη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν ένα «μεγάλο λάθος», το οποίο «έβλαψε την εμπιστοσύνη».

Όπως είπε, η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες βάσει των εντολών που είχε λάβει από το γερμανικό κοινοβούλιο. «Και δεν υπήρχε εντολή από το SPD για να ζητηθεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», επισήμανε ο Σνάιντερ, «καρφώνοντας» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Μένει να ξεκαθαριστεί, πρόσθεσε ο Σνάιντερ, αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αγνόησε το δικαίωμα της Μπούντεσταγκ να γνωρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης. Χειρότερο, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν αν η Γερμανία χρησιμοποίησε την πρόταση του Σόιμπλε ως «μέσο διχασμού» για να «ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η στάση του ειδικού σε θέματα οικονομίας των Πρασίνων Γκέρχαρτ Σικ. «Ο Σόιμπλε με το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσε τον κίνδυνο διχασμού της Ευρώπης», τόνισε ο Σικ μιλώντας στην εφημερίδα Mannheimer Morgen, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ο Σόιμπλε χωρίς να συνεννοηθεί με το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια εντελώς νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι εξαιτίας αυτού «η Γερμανία υπέστη σοβαρή ζημιά».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, Ντίτμαρ Μπάρτς, επεσήμανε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι μια γερμανική διαταγή και τίποτε διαφορετικό από εκβιασμός».

Κυρίως ο Σόιμπλε με τη συμπεριφορά του «έσπασε πολλές πορσελάνες». Το έγγραφό του περί grexit «άσκησε πίεση στην Ευρώπη. Ήταν άσχημο αυτό που έκανε και οι άλλες χώρες το εξέλαβαν ως απειλή», σημείωσε ο Μπαρτς.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Γερμανών εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπραγματευτική στρατηγική του Σόιμπλε, ενώ το 62% έχει την ίδια άποψη για την στρατηγική της Μέρκελ.