X

Στο τραπέζι του Euro Working Group η χρηματοδότηση-γέφυρα

Δεν "βλέπει" σύντομα λύση για το δάνειο-γέφυρα ο Ντάισελμπλουμ. Έκδοση IOUs προτείνει ο Σόιμπλε. Αποκλείει συμμετοχή της η Βρετανία.

Ant1news



Μία λύση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα αναζητήσουν σήμερα οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Euro Working Group, που συνεδριάζει για το θέμα μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης-γέφυρας στην Ελλάδα και οι πιθανές επιλογές εξετάστηκαν χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όμως δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Προσερχόμενος σήμερα στο Ecofin, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα καθυστερήσει μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση – γέφυρα, καθώς όπως είχε τονίσει και χθες πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση για τα χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Μία πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ, ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε κάθε συμμετοχή της χώρας του σε μία χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας.

Από πλευράς του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνει την έκδοση IOUs για τη χρηματοδότηση - γέφυρα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σημειώνει ότι χρειάζεται ένα δάνειο- γέφυρα ύψους έξι με επτά δισεκατομμυρίων ευρώ και τονίζει ότι «αποφασίσθηκε να ανατεθεί το θέμα σε μια τεχνική ομάδα εργασίας».