X

Αποπληρώθηκε ομόλογο «σαμουράι» από την Ελλάδα

Ομόλογο προς ιδιώτες Ιάπωνες επενδυτές αποπλήρωσε σήμερα η Ελλάδα.

Ant1news

Η Ελλάδα αποπληρώνει 95 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα Samurai, εκπληρώνοντας την πρώτη της υποχρέωση απέναντι σε ιδιώτες πιστωτές από τότε που χρεοκόπησε έναντι του ΔΝΤ, σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Mizuho Bank Ltd ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα 20ετή ομόλογα samurai που έπρεπε να καταβληθούν σήμερα, μια αποπληρωμή που είχε προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών που ανησυχούσαν για το εάν η Αθήνα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές εν μέσω της οικονομικής της κρίσης.

Η ιαπωνική τράπεζα που διαχειριζόταν τις πληρωμές των ομολόγων τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε περίπου 95 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων των τοκομεριδίων το πρωί της Τρίτης. Από τότε που η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τα 1,7 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, εντάθηκαν οι ανησυχίες για το ομόλογο σε yen ανάμεσα στους Ιάπωνες κατόχους.

Τα ομόλογα είχαν πωληθεί από την Ελλάδα σε Ιάπωνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές το 1995, με σταθερό τοκομερίδιο ύψους 5,8%. Είναι τα πρώτα χρεόγραφα που ωριμάζουν από τότε που η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τα οφειλόμενα στο ΔΝΤ τον Ιούνιο. Εάν η Αθήνα δεν κατόρθωνε να αποπληρώσει τα ομόλογα samurai, θα επρόκειτο για την πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας για χρέη της στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα το Reuters, επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, που δε θέλησε να κατονομαστεί, ο οποίος τόνισε ότι «η αποπληρωμή έγινε, τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κατόχων των ομολόγων».