X

Σταθάκης: Πιθανόν σε δύο μήνες η άρση των capital controls

O υπουργός Οικονομίας... έκοψε κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων. Πότε είπε ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ant1news



Την εκτίμησή του ότι τα capital controls στην Ελλάδα θα αρθούν πιθανότατα σε δύο μήνες εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Αυτό θα συμβεί «πιθανόν σε δύο μήνες, γιατί τα capital controls είναι πιο σύνθετο θέμα», σημείωσε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις επανέλθει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, «το οποίο θα συμβεί, μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία», όπως είπε.

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς η συμφωνία προβλέπει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον είναι εφικτό να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι το νέο ταμείο θα λειτουργήσει περισσότερο ως ένα ταμείο εγγυήσεων παρά υλοποίησης τόσο μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων, που προφανώς δεν υπάρχουν.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει λιγότερη λιτότητα, καθώς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που προβλέπονται σε αυτό είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο υπουργός εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση θα γίνει πιθανότατα μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή.